Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agencija najavila

Odluka o MOL-ovoj žalbi krajem tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja najavili su da će odluku o žalbi MOL-a, zbog navodnog nedopuštenog udruživanja domaćih mirovinskih fondova kod kupovine dionica Ine, donijeti krajem sljedećeg tjedna.

U međuvremenu i u prva tri radna dana u novoj godini nastavilo se intenzivno kupovanje dionica Ine na Zagrebačkoj burzi. Cijena joj je narasla na 3.200 kuna, što potpuno ruši MOL-ovu prvotnu ponudu od 2.830 kuna.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu

>> MOL optužio fondove za udruživanje u kartel

MOL se Agenciji žalio da je njihova ponuda nadjačana nedopuštenim udruživanjem više kupaca između 14. i 20. prosinca.

Mađarska ponuda službeno završava 14. siječnja

'Naravno ako utvrdimo da se ne radi o nadležnosti Agencije mi ćemo o tome izvjestiti podnositelja zahtjeva, u ovom slučaju MOL, a ako utvrdimo da se zahtjev treba uputiti nadležnoj instituciji onda ćemo odlučiti koja je to institucija HANFA, neko ministarstvo illi slično', rekla je Olgica Spevec, predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Mađarska javna ponuda od 2.830 kuna službeno završava 14. siječnja. No, pošto se INA sada prodaje puno skuplje otvara se nekoliko pitanja. Hoće li MOL po nekoj novoj cijeni od mirovinaca otkupiti paket koji im treba za većinsko vlasništvo? I što uopće mirovinski fondovi planiraju sa više od tri posto INA-e koje su uspjeli pokupovati u ova tri tjedna po visokoj cijeni. Ako ih neće prodati MOL-u, kome će?

Iako je MOL privatna kompanija uopće ne treba sumnjati da će mađarska Vlada itekako štititi njegove interese, upravo zato Hrvatska mora biti vrlo oprezna pri rješavanju MOL-ove žalbe

'Hrvatska mora biti oprezna pri rješavanju MOL-ove žalbe'

'Ja sam siguran da će oni prije ili kasnije sjesti za stol i razgovarati o nekoj cijeni. I pitanje je političke situacije u državi što će se dogoditi između MOL-a i hrvatske države ipak je to jedna strateška kompanija koju se očito neće tek tako prepustiti nekom dioničaru kao većinskom vlasniku bio on MOL ili neko treći', rekao je ekonomski analitičar Luka Brkić.

U svakom slučaju MOL neće biti presretan ako ga akcija Fondova, koja je kako se neslužbeno doznaje, dogovorena sa Vladom, omete u pohodu na preuzimanje INA-e.

Skok domaće komapnije dobar znak u doba krize

Iako je MOL privatna kompanija uopće ne treba sumnjati da će mađarska Vlada itekako štititi njegove interese, upravo zato Hrvatska mora biti vrlo oprezna pri rješavanju MOL-ove žalbe jer u trenutku dok pristupa EU zadnje što želi su problemi sa Mađarskom koja je predsjedava Unijom.

Činjenica da je neka domaća kompanija ovoliko skočila sa cijenom u doba krize dobar je znak, bez obzira na sva političko-korporativna prepucavanja koja su i dovela do procvata INA-ine dionice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene