Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trbuhom za kruhom

Zbog odlaska liječnika Hrvatska je izgubila 325 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviše liječnika odlazi iz najvećih bolnica, a najviše ih je posao našlo u Njemačkoj, Švedskoj i Irskoj.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ustvrdila je u četvrtak da rezultati njezina istraživanja pokazuju da je u godinu dana članstva u EU iz Hrvatske na rad u inozemstvo otišao 91 bolnički liječnik čime je, s obzirom na troškove 15-godišnjeg obrazovanja, država izgubila 325 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija HUBOL UPOZORAVA ''Nekim liječnicima poslodavci nisu osigurali niti jedan sistematski pregled tijekom više od 20 godina radnog staža'' U liječničkoj ordinaciji - Ilustracija - 3 povrijedili kodeks medicinske etike? Osam liječnika moglo bi ostati bez licence zbog medijskih istupa tijekom pandemije: "Može biti opasno i dovesti javnost u zabludu"

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža rekao je da Hrvatska odlaskom 91 liječnika poklanja 325 milijuna kuna drugim zemljama, pa je zadnji trenutak da se razboritim odlukama, uvažavajući značaj liječničke profesije, zaustavi urušavanje zdravstvenog sustava i ugrožavanje zdravlja građana.

U HUBOL-u su izračunali da troškovi studiranja, pripravničkog staža, specijalizacije i subspecijalizacije kroz 15 godina školovanja jednog liječnika iznose 4 milijuna kuna, a njihov odlazak iz zemlje, osim financijskih gubitaka, samo produbljuje problem kroničnog nedostatka liječnika. Smatraju da odlasku pridonosi i zabrana zapošljavanja u sustavu, s obzirom na 400 liječnika na burzi rada.

Brojka od 91 liječnika ekvivalent je broju liječnika jedne županijske bolnice, a posebno je zabrinjavajuće što polovicu onih koji su otišli ili će otići van iz Hrvatske čine liječnici u najproduktivnijoj dobi između 35 i 45 godina starosti.

Prema specijalnostima, na rad u inozemstvo najviše odlaze anesteziolozi (18), internisti (15), ginekolozi (9), ali i radiolozi i ostale specijalnosti.

Najveći broj liječnika zaposlio se u Njemačkoj (28), Švedskoj (13), Irskoj (13) te Velikoj Britaniji (12), no odlaze i u SAD (5), Ujedinjene Arapske Emirate (3) i druge izvaneuropske zemlje.

Zašto su potrošeni milijuni na aparate koji u bolnicama skupljaju prašinu?

Po podacima HUBOL-a, najviše odlaze liječnici iz najvećih bolnica, pa je KBC Zagreb napustilo njih 15, KBC Osijek 9, KBC Sestara milosrdnica 7, KBC Rijeku i KB Merkur po 6, a OB Sisak i OB Koprivnicu po 5 liječnika.

Među otišlima je 20 posto njih s doktoratom, šest primarijusa, tri sveučilišna profesora i 2 docenta. Podsjećaju i da je ukupno 600 liječnika zatražilo potvrde radi odlaska, a samo u zadnjih mjesec dana 73 lječnika, pa valja uskoro očekivati novi val odlazaka.

U HUBOL-u tvrde da liječnici iz Hrvatske odlaze isključivo radi nužde, za razliku od drugih zemalja EU, pa ih zabrinjava što tako važnu temu nisu prepoznale Hrvatska liječnička komora, Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Smatraju stoga kako je krajnje vrijeme da se spriječi daljnja šteta za zdravstveni sustav, a Goluža rješenje vidi u 'prihvaćanju liječnika kao partnera u kreiranju zdravstene reforme', otvaranju socijalnog dijaloga i sklapanju strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene