Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv gradnje odlagališta otpada

'Odlagalište će ugroziti najbogatiju podzemnu faunu na svijetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Speleološka udruga 'Vjetrenica - Popovo polje' pozvala je vlasti Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da spriječe izgradnju odlagališta otpada u Dubrovačkom zaleđu uz granicu s BiH koju su prošloga tjedna najavile vlasti Dubrovačko-neretvanske županije.

Udruga smatra izgradnju odlagališta otpada iznimno štetnim za Popovo polje i Dubrovačko primorje. 'Zbog iznimno propusnog terena i brojnih utvrđenih podzemnih veza koje od Popova polja prolaze ispod predviđenog mjesta odlagališta prema moru između Slanog i Neuma, ta lokacija može biti štetna za ekološki sustav Popova polje koji je dom za vrlo ugroženu i najbogatiju podzemnu faunu na svijetu', ističe se u priopćenju udruge Vjetrenice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Cijeli sustav blokiran Hakeri napali sustav Hrvatskih voda! Podnesena kaznena prijava policiji Ilustracija Objavljene preporuke Problemi u sustavu za izdavanje recepata i uputnica: Oglasio se CEZIH

Pri tome se navode i rezultati hidrogeoloških istraživanja koji se protive odabiru lokacije Banjevići kod sela Trnovica koja je tri kilometra zračne linije udaljena od ruba Popova polja i najmanje je 150 metara na većoj nadmorskoj visini od Popova polja. Iz Speleološke udruge Vjetrenica upozorili su kako su vlasti Dubrovačko-neretvanske županije prije dvije godine namjeravale smjestiti odlagalište u neposrednoj blizini terena iznad Vjetrenice, ali su odustale nakon što je utvrđeno da se Badovinje rupe nalaze u drugoj vodozaštitnoj zoni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene