Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da bi radnici pričekali odgovor Vlade

Odgođena odluka o otvaranju stečaja Dalmacijavina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski Trgovački sud danas je odgodio odluku o prijedlogu za otvaranje stečaja nad tom tvrtkom do 9. svibnja kako bi radnici pričekali odgovor Vlade od koje su tražili da se i njima, kao radnicima Kraljevice, prije otvaranja stečaja isplate zaostale plaće.

Sudac Ivan Basić će naknadno donijeti odluku o mjerama osiguranja koje je predložila zamjenica županijskog državnog odvjetnika Lendi Pezzi, to jest o postavljanju privremenog stečajnog upravitelja i zabrani raspolaganja imovinom.

Na današnjem ročištu, zakazanom radi izjašnjavanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Dalmacijavino, sudac Basić je saslušao prijedloge zainteresiranih strana i predočio potvrdu Fine o dugovanjima tvrtke.

Pročitajte i ovo Prostor u kojem se nalazilo Dalmacijavino - 2 Stotine radnika bez posla Slika propasti i rasprodaje hrvatske industrije: Radnici 10 godina čekaju plaće, Lučka uprava u napuštenoj zgradi planira - hotel Slika nije dostupna gasilo ga 13 vatrogasaca U Splitu planuo požar u napuštenom objektu zgrade Dalmacijavina

>> Teške odluke Banskih dvora: Kraljevica i Dalmacijavino idu u stečaj!

"Tražimo isto ono što je hrvatska država obećala radnicima Kraljevice, a to je da će im isplatiti sva potraživanja iz kolektivnog ugovora, što uključuje i otpremnine, i to prije otvaranja stečaja. Želimo vjerovati da će država, s obzirom da su Kraljevica i Dalmacijavino u njenom vlasništvu, pravičnim odnosom pokazati da u ovoj zemlji jednako vrijede ljudska i radnička prava ma gdje se tko nalazio. Zato smo prošlog tjedna Vladi uputili zahtjev da se u slučaju Dalmacijavina postupa kao i s Kraljevicom", kazao je okupljenim novinarima nakon odluke suca predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

"Od milijardu i 50 milijuna kuna dugovanja Dalmacijavina više od 50 posto otpada na kamate koje su u najmanju ruku u jednom periodu bile zelenaške, od 14 do 17 posto", rekao je Matijašević. Iz temeljnog kapitala je izuzeta nekretnina izuzetno vrijedna u trajektnoj luci, a dug Dalmacijavina s tog osnova nije umanjen, kazao je. "Da je riječ o poštenoj, pravnoj i pravednoj državi onda bi se najmanje za iznos ovih kamata otpisala dugovanja Dalmacijavina", rekao je Matijašević.

I Dalmacijavino ima oko 20 milijuna kuna potraživanja

Predsjednik Uprave Dalmacijavina Ivan Matković sucu je, odgovarajući na pitanja na današnjem ročištu, kazao da Dalmacijavino osim opreme ima bogatu imovinu i to tvornicu i zemljište na Stinicama u Splitu, vinarije i vinograde na Hvaru i u Drnišu, tvornicu kvasine u Drnišu, vinski podrum u Kaštel Starom, te poslovne prostore u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Vukovaru, Sarajevu, Tivtu i u Ljubljani. Osim što se Dalmacijavino nalazi u dugu i oni imaju oko 20 milijuna kuna potraživanja, rekao je. Kazao je i kako su stečajni uvjeti ostvareni još prije 10 godina zbog prezaduženosti tvrtke, nesposobnosti za plaćanje i dugotrajne blokade računa.

Hrvatska je Vlada na svojoj sjednici 22. ožujka zaključila kako je Dalmacijavino prezaduženo, nelikvidno i već duže vrijeme s blokiranim žiro-računom tako da su se stekli uvjeti za stečaj. Splitski Trgovački sud je 2. travnja donio rješenje kojim se pokreće postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka i za 17. travnja odredio ročište radi izjašnjenja o prijedlogu za njegovo otvaranje. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene