Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruća tema

ODBOR ZA NACIONALNU SIGURNOST "Uhićenja u Orašju su vrh sante leda. Problem je puno dublji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u četvrtak iza zatvorenih vrata razmatrao je informacije vezane uz uhićenja bivših pripadnika HVO-a U Bosanskoj Posavini.

Na sjednici Odbora su i ravnatelji Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Daniel Markić i Ivica Kinder.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković stigao na Pantovčak po mandat za sastavljanje vlade - 2 jedan likuje, drugi se kiselo osmjehuje FOTO Pogledajte kako je izgledao susret Milanovića i Plenkovića Domovinski pokret stigao u Banske dvore Postizborna analiza Ugledni Politico: "HDZ je prigrlio krajnju desnicu u novoj Vladi"

Ranko Ostojić, predsjednik Odbora, kazao je nakon sjednice koja se održavala iza zatvorenih vrata, kako su se svi članovi odbora složili da ratni zločini moraju biti sankcionirani, ali da je u slučaju uhićenih iz Orašja ipak riječ o mogućim manipulacijama u političke svrhe. Simptomatično je, istaknuo je Ostojić, kako su se u Orašju zajedno branili Hrvati i Bošnjaci, a uhićeni su samo Hrvati.  

"Zaključak je da je to vrh sante leda svih događanja koja se odvijaju s ciljem da se kroz selektivno korištenje pravosudnog sustava ratni zločin koristi u političke svrhe. Složili smo se svi zajedno nakon što smo dobili informacije od SOA-e i VSOA-e i zatražili ažuriranje podataka, da ćemo pripremiti zaključke za Sabor. Hrvatska ima pravo zatražiti drugačije postupanje, to nije miješanje u suverenitet susjedne države. Veže nas i ustavni zakon. Svi iz pozicije i opozicije su vrlo konstruktivno razgovarali, Sabor mora obaviti svoj dio posla.

Očito je da taj jedan događaj nije izuzetak i prepoznajemo problem u kojem se sve ovo može nastaviti. Vlada je 2015. godine izrazila zabrinutost i zatražila od pravosudnih tijela da ne postupaju po zamolnicama ako se utvrdi da se radi o neselektivnom načinu ili optužnicama koje nemaju svoj temelj ili se odnose na udruženi zločinački pothvat", izjavio je Ostojić.

Na pitanje koje alate na raspolaganju imaju hrvatske institucije, Ostojić je odgovorio da sve hrvatske institucije trebaju zajedno nastupiti i definirati korake u politici prema BiH, ali se, naglasio je, mora shvatiti da je ovo puno dublji problem.

"Tuk na utuk nije rješenje. Premijer ili predsjednica mogli bi ponovno ići na razgovore. Hrvatska mora poštovati pravni poredak, ali ne možemo dopustiti da bilo tko, bez obzira na sumnju na ratni zločin, koristi selektivno i ekstenzivno tumačenje i da se unosi strah među hrvatski narod", kazao je Ostojić.

Zabrinutost zbog uhićenja

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor za deset bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske posavine, koji su u ponedjeljak uhićeni pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine. Među uhićenima je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.

Tereti ih se za zločine počinjene na teritoriju pod nadzorom HVO-a nad osobama srpske nacionalnosti tijekom 1992. i 1993. godine.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade izrazio je zabrinutost zbog uhićenja deset pripadnika HVO-a u Orašju te poručio da će Hrvatska učiniti sve kako bi zaštitila legitimne interese Republike Hrvatske, hrvatske branitelje i spriječila pokušaje revizije povijesnih događaja.

"Kazneni postupak i uhićenje 10 pripadnika HVO-a iz Orašja, od kojih su dvojica visoki, umirovljeni časnici HV-a pripremani su sasvim sigurno dulje vremena ali je njihov tajming indikativan", poručio je premijer. (Hina/N.C.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene