Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvodi se ciklus ugovora

Odabir studija prava je bitka ljubavi i razuma, zato država mora koristiti razum i uskladiti upisne kvote i tržišta

Usklađivanje upisnih kvota i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Usklađivanje upisnih kvota i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Usklađivanje upisnih kvota i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Usklađivanje upisnih kvota i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Usklađivanje upisnih kvota i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Usklađivanje upisnih kvota i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Usklađivanje upisnih kvota i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Usklađivanje upisnih kvota i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Usklađivanje upisnih kvota i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Da hrvatsko tržište rada i obrazovni sustav nisu povezani već odavno znamo. Sveučilišta bi uskoro trebala objaviti nove upisne kvote. Iako Hrvatski zavod za zapošljavanje sveučilištima godinama daje preporuke - upisne kvote za deficitarna zanimanja redovito su niske.

Za svoju budućnost Eda Jovičić, studentica FER-a se ne boji. Iako još studira na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, već se nude brojne prilike.

Pročitajte i ovo Dan primalja - 4 Potreban je poticaj Bez njih je porod nezamisliv, no sve ih je manje: "Lijepi poziv, ne zanimanje, nego poziv" Ilustracija Politička (ne)pismenost Vlada zabrinutost: ''U planu je potez koji će imati katastrofalne posljedice za demokraciju u Hrvatskoj''

''Razne firme dolaze i nude ljetne prakse i stipendije i slično studentima FER-a i najčešće te prakse rezultiraju stalnim zaposlenjem u istoj firmi'', kazala je Eda.

Prakse su koristile i Juranu Kralju, inženjeru molekuralne biologije. Zahvaljujući njima skrasio se na institutu Ruđer Bošković. ''Tako sam napravio i dobre kontakte i odnose s ljudima u laboratoriju i evo na kraju sam tu i završio fax s diplomskim izrađenim baš u tom laboratoriju i tu ću najvjerojatnije ostat raditi doktorat'', kaže Juran.

Posao i studiranje tek čeka sadašnje maturante. Odabir studija prava je bitka ljubavi i razuma. ''Svi su mi govorili da razmišljam što je najbolje za kasnije, ali mislim da trebam izabrati nešto što volim'', smatra maturantica Sara Kovačević.

''Nekako idem na ono da studiram ono što volim, jer ipak s tim ću se baviti cijeli život pa mi nekako nije u prvom planu da što prije nađem posao'', kaže maturant Milorad Kondić.

Posao bi najprije mogli pronaći studenti medicine, elektrotehnike i računarstva, matematike, farmacije i logopedije. Za te studijske programe Hrvatski zavod za zapošljavanje predlaže povećanje upisnih kvota. Dok smanjenje kvota zagovara za politologiju i novinarstvo, pravo, filozofiju, poslovnu ekonomiju te hrvatski jezik i književnost.

Usklađivanje kvota s tržištem rada pozdravlja i ministarstvo obrazovanja. ''Slijedi ciklus trogodišnjih programskih ugovora koje će ministarstvo sklapati sa sveučilištima i vjerojatno na taj način, to je zapravo sigurno, davat ćemo prednost razvojnim projektima i svakako voditi računa i o tome što se radi na tržištu rada'', rekla je Branka Ramljak, državna tajnica ministarstva obrazovanja. Kako bi primjera poput Ede i Jurana s početka priče - bilo što više.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene