Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čista toplinska i električna energija

Od životinjskog izmeta stvaraju energiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postrojenje kraj Vrbovca u koje je uloženo 170 milijuna kuna, od onoga što je nekada bio obični otpad, stvara čistu energiju: električnu i toplinsku.

Velike količine životnjskog izmeta nekada su bile problem, a danas su dio rješenja. I to rješenja koje daje jeftinu i ekološki čistu energiju. Najveći domaći proizvođač hrane od svinjskog gnojiva sa svojih obližnjih farmi proizvodit će struju i toplinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ako sve krene po planu NE Krško već danas bi mogla biti u pogonu Slika nije dostupna Nezaustavljiva sila prirode VIDEO: Nove dramatične snimke tsunamija

'Mi u osnovi od otpadnih materijala, znači od svinjske gnojovke, za koju znamo da je generator vrlo neugodnog smrada, zapravo pravimo izvanrednu sirovinu za pravljenje različitih vrsta energije', rekao je Herman Seidl, direktor Agrokor energije.

Tu se čuvaju biljni ostatci, koji se, zajedno za životnjskima, koriste kao sirovine za dobivanje bioplina.

>> Grijemo nebo: 'Ponašamo kao pijani milijarderi i trošimo 3-4 puta više energije nego EU'

Ostaci raznih biljaka i velike količine svinjskog gnojiva stavljaju se u kontejnere, zagrijavaju se i tako nastaje bioplin. Nakon toga, on se transportira do uređaja u kojem se bioplin zagrijava i tako nastaje električna i toplinska energija.

Električna energija isporučuje se u nacionalnu mrežu za što tvrtka dobiva naknadu. A toplinska se koristi za grijanje farmi, koje onda opet daju nove otpadne sirovine za proizodnju nove energije.

'Ova investicija privatnog sektora diže proizvodnost, otvara nova radna mjesta, stvara jedan cijeli sustav, povezuje ga sa zaštitom okoliša sa standardima u poljoprivredi', kaže Tamara Mazal, zamjenica ministra gospodarstva. Ovakva postrojenja također smanjuju potrebu za uvozom električne energije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene