448863
448863
448863
448863
448863

NEPOZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA ANDREJA PLENKOVIĆA Duga kosa, Rolling Stonesi i utakmice za koje roditelji nisu znali

  • , 02.09.2016., 19:45
  • Autor:
  • komentara

Andrej Plenković vodi HDZ tek mjesec i pol dana, a pred najvećim je izazovom u karijeri - osigurati stranci pobjedu na parlamentarnim izborima. No postoje stvari i koje javnost ne zna o njemu.

 
 
 
 
Nepoznati detalji iz života Andreja Plenkovića (Video: Dnevnik Nove TV)
Nepoznati detalji iz života Andreja Plenkovića (Video: Dnevnik Nove TV)

Zagrepčanin dalmatinskih korijena, Andrej Plenković ljeta je provodio u majčinoj Makarskoj, a školske klupe grijao u Zagrebu.

Prijateljica Lidija Vrcan prisjeća ga se kao dobrog učenika, samozatajnog, odanog sportu i Hajduku.

Razrednica Marica Šafran opisala ga je kao pristojnog, savjesnog i odgovornog, a kaže kako je bio omiljen među curama, pa čak i dečkima, kojima je pomagao oko učenja. 

Krunoslava Katičića upoznao je u kvartu, s kojim je studirao, izlazio i slušao Rolling Stonese te do danas ostao dobar prijatelj. 

'Od izlazaka, dugih kosa, vožnje automobila, odlazaka u Split, na utakmicu Dinamo - Hajduk '91., a da roditelji to nisu znali', prisjeća se Krunoslav Katičić zajedničkih avantura iz mlađih dana. 

Plenković je oženjen i otac je sina Marija, no obitelj čuva od kamera. Voli sport i igrao je košarku u nekoliko klubova, no za loptu u kampanji nema puno vremena.

Završio je pravo, a 94. se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova. Magistar je znanosti i govori tečno 3 strana jezika. Na Zrinjevcu je upoznao čovjeka kojem i danas potpuno vjeruje.

'On je došao izvrsno obrazovan, međutim, ta radna energija je uvijek plijenila. Okupljao je ljude oko sebe', kaže Davor Božinović, savjetnik Andreja Plenkovića. 

Vodio je izborni stožer Mate Granića 2000. godine. Ivica Račan ga je imenovao u tim za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Potom je otišao u Bruxelles u hrvatsku Misiju, a 2005. je postao zamjenik veleposlanika u Parizu. Na poziv Gordana Jandrokovića, 2010. prihvaća mjesto državnog tajnika u vladi Jadranke Kosor, a godinu kasnije ona ga učlanjuje u HDZ.

Plenković je bio kandidat za njezinog zamjenika na unutarstranačkim izborima 2012. godine, no od početka, govori Kosor, nije teklo sve glatko.

'Jedino što je on neposredno prije nego smo trebali tu ekipu predstaviti htio odustati od toga. Zašto? Ne znam zašto, htio je odustati, ali ja sam smatrala da bi to bio prevelik udarac za cijelu tu ideju', kaže bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. 

Nakon gubitka izbora, Kosor je, kaže, izgubila i kontakt s Plenkovićem. Kaže kako joj se Plenković više nije javio i da je očekivala da će joj se u teškim trenucima nakon izbacivanja iz stranke javiti, no to se nije dogodilo. 

Plenković je kasnije otišao u Europski parlament, gdje je i danas zastupnik. Na saboru HDZ-a u svibnju ove godine je jedini indirektno kritizirao Tomislava Karamarka. Tada je izjavio kako "smatra da stranka ne smije biti talac bilo koje sudbine svog člana."

Međutim, s vlastitom kandidaturom dugo je kalkulirao. Uz savjete Vladimira Šeksa i nakon uzdrmane Karamarkove pozicije odlučio je preuzeti HDZ. Jedan od utemeljitelja misli da je Plenković pravi HDZ-ovac. Stranku će, kaže Đuro Perica, vratiti u desni centar.

'Malo mi je smetalo to što se nije našao još netko tko bi bio sukanditat za predsjednika. Slabi li mu to poziciju? Ne, kao opozicija nego da to bude demokratska forma', kaže Đuro Perica, počasni utemeljitelj HDZ-a. 

Prekinuo je suradnju s Ćorićem i Tepešom, neki stranački veterani su ostali bez mjesta na listi, a neki su pali na začelje. S dijelom starih, ali i s novim licima Andrej Plenković odlučio je zaigrati političku utakmicu života.
 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se