Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve afere Damira Polančeca

Od potpredsjednika Vlade do osuđenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte pregled pada bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

'Ako vam izgledam kao čovjek koji se odlučio na ovaj potez iz očaja, boga mi nisam', tako je govorio Damir Polančec na dan kad je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prekršio statut Kajin je i službeno izbrisan iz evidencije članstva IDS-a Slika nije dostupna 10-mjesečna kazna Polančec od ponedjeljka u zatvoru

'Ovo je lov na mene i mnogi su već do sada stradali zbog činjenice da su moji prijatelji', rekao je Polančec 30.10.2009 na odlasku iz Vlade. Nije se htio vratiti u Sabor te je tom prilikom poručio da ne želi imunitet.

>> 'Slučaj studija': Polančecu godina dana i tri mjeseca zatvora

Odstupio je, no i tvrdio da ima politički odgovornijih. 'Zašto bi postojala moja politička odgovornost, a ne postavlja nitko pitanje predsjednikove političke odgovornosti ili možda političke ili neke druge odgovornosti glavnog državnog odvjetnika', kazao je nakon ostavke na mjesto potpredsjednika u Vladi.

Za glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića nije imao lijepe riječi. 'Ako mene osobno pitate, ja ne bih pozitivno ocijenio rad glavnog državnog odvjetnika', rekao je tada Polančec.

Sam je za sebe rekao da nije nedodirljiv

Još je jednom ponovio da mnogo zna. 'Ja nisam nedodirljiv i ja nisam čovjek koji bi šutio', poručio je tada među ostalim.

Poručio je da nije on bitan. 'Nije uopće u pitanju Damir Polančec, u pitanju je zlouporaba represivnog materijala', kazao je bivši potpredsjednik Vlade.

Pet mjeseci poslije represivni aparat došao ga je glave. Uhićen je u svom domu u Koprivnici.'Nije vrijeme za izjave, a kad bude, bit će zanimljivih izjava', rekao je Polančec na dan uhićenja.

Otvoreno je pet istraga

Jedna optužnica je prihvaćena i to ona da je Polančec za nepotrebnu studiju vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna. Iza rešetaka se našao zbog Podravke. Policiji ga tereti da je u sklopu afere Spice protuzakonito posredovao kod Podravkinog kredita križevačkoj tvornici tjestenine Gradec. Time je nanesena šteta od 10 milijuna kuna.

Uhićen je i zbog sumnje da je imao glavnu riječ u malverzacijama s dionicama i kreditima OTP banke koji su Podravku povezali s MOL-om i INA-om. Policija ga tereti i zbog kredit bez pokrića od pet milijuna kuna tvornici obuće Sloga.

Kao bivši resorni ministar pod istragom je i u slučaju HEP-a. Navodno je znao za prodaju jeftine struje šibenskom TLM-u. O zakon se Polančec ogriješio i u rodnim Đelekovcima. Istražuje ga se zbog gradnje reflektora na nogometnom igralištu.

Smatrate li da je nepravomoćna presuda Polančecu pravedna?

  • Da
  • Ne
  • Da jer je 'slučaj studija' mali u odnosu na druge afere
  • Dobio je premalu kaznu

Ukupno glasova:


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene