Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani su skeptični

Posebna košarica s 30 artikala, važno je obratiti pozornost na jedan znak: ''To vam je sve zavaravanje protivnika''

Aktualno Galerija Trgovina, ilustracija - 3 Trgovina, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Trgovina, ilustracija - 2 Trgovina, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Trgovina, ilustracija - 1 Trgovina, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Trgovina, ilustracija - 4 Trgovina, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Trgovina, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Građane bi u trgovinama u ponedjeljak trebalo dočekati 30 proizvoda s novim, zamrznutim cijenama. Dok trgovci obavljaju posljednje pripreme, pojedini artikli iz Vladine košarice već sad mogu se kupiti po nižoj cijeni od one koju je odredila Vlada. Detalje ima reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Vikend je idealno vrijeme za tjednu nabavu živežnih namirnica. Čak i ako će već u ponedjeljak njih tridesetak biti jeftinije.

"Da me ne nasmijavate malo s tim zamrznutim cijenama", skeptična je Jasna na pitanje zašto nije pričekala niže cijene za nabavku. Limitiranje cijene 30 proizvoda građanima bi trebalo donijeti uštedu od 25 posto. Ako kupuju baš te proizvode. I tu mnogi vide problem.

"Bojim se da se to baš neće puno osjetiti", smatra Arijana.

Da je košarica mogla biti i veća, smatra i struka, ali tvrdi - izbor proizvoda je logičan. "Možda se ta košarica mogla proširiti za još 20 artikala, ali ovo je sasvim sigurno među prvih 50 najprodavanijih socijalnih artikala", rekao je stručnjak za maloprodaju Drago Munjiza.

Da bi građani lakše locirali te artikle, morat će biti i posebno označeni.

Od ponedjeljka ujutro poseban znak trebao bi biti jasno istaknut u hrvatskim dućanima ispod 30 proizvoda s reguliranim cijenama. Cijene je Vlada odredila prošlog tjedna i one su poznate, no trgovci se žale da je puno drugih detalja još uvijek nejasno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pravni okršaj Ukrajina i Rusija pred sudom u Haagu: Moskva će braniti tvrdnje da je invazijom željela spriječiti genocid

Najviše ih muči kako odrediti cijene skupljih, brendiranih proizvoda.

"Mogu uzeti kao primjer jedan toaletni papir, troslojni. Imamo raznih proizvođača tog WC papira. Odnosi li se to na jedan artikl, jedan proizvod od najjeftinijeg dobavljača ili od nekog najskupljeg?" pita se Oliver Vuletić, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske. 

Pročitajte i ovo Djeca na Haitiju s UN-om Među žrtvama i djeca Jeziva svjedočanstva silovanih žena: Mirovnjaci UN-a napravili djecu i pobjegli - "Tretiraju nas kao prostitutke"

Uz tu reguliranu cijenu neki bi od najjeftinijih proizvoda poskupili. Već ima mjesta na kojima su robne marke jeftinije od najviše regulirane cijene, dodao je Munjiza.

To opet otvara pitanje koliko će doista olakšanja građanima ova Vladina mjera donijeti. "To vam je sve zavaravanje protivnika, ja mislim", kazala je kroz smijeh Jasenka.

Zavaravanje ili zamrzavanje, ograničene cijene trebale bi ostati na snazi barem do kraja godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene