Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Južni tok'

Od ovoga bi Hrvatska zarađivala 24 milijuna eura godišnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt vrijedan 600 milijuna eura bio je u ožujku glavna tema razgovora prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića za njegova posjeta Moskvi.

Ruski plin ipak će Južnim tokom putovati kroz Hrvatsku. Posao izgradnje plinovoda vrijedan je 600 milijuna eura, polovicu bi platio Plinacro.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Pozvao Fince da istraže Putin odbacio optužbe da je Rusija oštetila baltički plinovod: "To je potpuna glupost" Vladimir Putin Sastanak u Sočiju Putin optužuje Ukrajinu da napada plinovode u Crnom moru

>> Putin navodno podupire izgradnju plinovoda kroz RS

Hoće li hrvatski Plinacro uložiti 300 milijuna eura u gradnju plinovoda, u toj tvrtki ne žele potvrditi. Dok ne bude konačnog dogovora s ruskim Gazpromom, sve je poslovna tajna.

Prije dvije godine nam je Vladimir Putin poručio da smo stigli u zadnji čas. Hrvatsko-ruske odnose pokušao je poboljšati prvi potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić. O Južnom toku razgovarao je u ožujku u Moskvi. 'Otvara se mogućnost, što je važno za Hrvatsku, za redefiniranje trase, a do jeseni ćemo znati postoji li mogućnost da ponovno uđemo u projekt na magistralnoj trasi', kazao je Čačić prilikom tog posjeta.

Odustajanjem Austrije Hrvatska je dobila svoju priliku u plinovodu. Krak Južnog toga u Hrvatsku bi ušao preko Sotina, išao preko Vukovara, Osijeka i Donjeg Miholjca do Virovitice, Novigrada Podravskog, Donjeg Vidovca i kod Murskog Središća ušao u Sloveniju. Kroz Hrvatsku bi tako prolazilo 270 kilometara plinovoda.

Odnos Zagreba i Bruxellesa ne bi bio doveden u pitanje. Južni tok ionako prolazi kroz dio zemalja članica Europske unije. Kroz našu bi zemlju putovalo 30 milijardi kubnih metara plina na godinu.

Za građane Hrvatske priključenje na Južni tok značit će siguran, ali ne i jeftiniji plin. Hrvatska će zarađivati na njegovu transportu. I to 24 milijuna eura na godinu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene