Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od danas počinje primjena ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas na Jadranu od danas se primjenjuje i na članice EU-a jer je na snagu stupila odluka Hrvatskog sabora iz prosinca prošle godine prema kojoj se ZERP na članice EU-a počinje primijenjivati najkasnije 1. siječnja 2008. godine.

Četiri godine nakon što je Sabor proglasio ZERP (primjena je počela godinu dana poslije, u listopadu 2004.) i nakon nekoliko odgoda njegove primjene za članice EU-a, ZERP se počinje primjenjivati automatizmom, jer novi, šesti saziv Hrvatskog sabora još nije konstituiran, a hrvatska Vlada kao tehnička nije poduzela nikakve mjere kojima bi mijenjala saborsku odluku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'RH ne bi trebala primjenjivati ZERP do pronalaska rješenja' Slika nije dostupna 'Hrvatska neće ustrajati na primjeni ZERP-a na članice EU'

Iako je bilo parlamentarnih inicijativa i zahtjeva da Hrvatska svoju jurisdikciju na Jadranu proširi proglašenjem isključivoga gospodarskog pojasa, Hrvatski je sabor 3. listopada 2003. prihvatio prijedlog Vlade Ivice Račana i donio Odluku o proglašenju ZERP-a, koji se počeo primjenjivati za 12 mjeseci, ali ne i za članice EU-a.

Tom je odlukom propisano da je ZERP morski prostor u kojem sve države uživaju međunarodnim pravom zajamčene slobode plovidbe, preleta, polaganja podmorskih kabela i cjevovoda i druge međunarodnopravno dopuštene uporabe mora. Taj pojas obuhvaća morski prostor od vanjske granice teritorijalnog mora do crte razgraničenja, odnosno sredine.

Sabor je tada proglasio i sadržaje isključivoga gospodarskog pojasa koji se odnose na suverena prava istraživanja i iskorištavanja, očuvanja i gospodarenja živim prirodnim bogatstvima voda izvan vanjske granice teritorijalnog mora, te jurisdikciju glede znanstvenog istraživanja mora i zaštite i očuvanja morskog okoliša.

Potkraj listopada 2004. Ministarstvo vanjskih poslova notificiralo je Tajništvu UN-a širenje hrvatske jurisdikacije na Jadranu, u skladu sa saborskom odlukom.

Sabor je lani sredinom prosinca, na prijedlog Vlade, odlučio da će se ZERP i za države članice EU-a primijeniti najkasnije 1. siječnja 2008., odbivši prijedloge HSS-a i SDP-a da se ZERP aktivira odmah te HSP-ov da se odmah proglasi gospodarski pojas.

Rudolf: Članice EU dužne su poštivati naše propise o ZERP-u 

Sveučilišni profesor međunarodnog javnog prava akademik Davorin Rudolf izjavio je kako se nada da je priča završena - 1. siječnja 2008. proširuje se primjena režima našega ZERP-a i na ribare iz država članica Europske unije.

'Pošto je Europska unija o tome odavna službeno obaviještena, sukladno međunarodnoj praksi, sve države članice EU dužne su poštivati naše propise o ZERP-u, jer su, među ostalim, valjano utemeljeni na Konvenciji UN-a o pravu mora', rekao je Rudolf.

Prema njegovim riječima ta konvencija obvezuje Hrvatsku, ali jednako tako i sve članice Europske unije, pa i samu EU koja je, kao organizacija, Konvenciju ratificirala 1. travnja 1998. Nakon Povelje UN-a iz 1945. ta se konvencija smatra najvažnijim pravnim aktom za međunarodnu zajednicu ikad donesenim, napomenuo je.

Kako je dodao, po Konvenciji UN-a lov viška ribe koji naši ribari nisu u stanju uloviti u području ZERP-a, Hrvatska je 'dužna dopustiti susjednim državama, ali samo na temelju ugovora i uz naknadu'.

'Ne vidim tu nikakav problem. EU je zaključila 20 takvih ugovora s državama koje nisu njezine članice i koji su sada na snazi, od kojih 17 partnerskih i tri bez naknade', izjavio je.

Rudolf kaže da, koliko zna, nije upućen odgovor Hrvatske Vijeću ministara EU, koje nam je 10. prosinca sugeriralo - baš na dan kada se u svijetu svečano slavila 25. obljetnica potpisivanja Konvencije UN-a o pravu mora - da odgodimo primjenu ZERP-a na ribare iz država EU.

Podsjeća da je bio predložio Predsjedniku Republike da sazove čelnike svih političkih stranaka zastupljenih u Hrvatskome saboru kako bi zajednički sročili odgovor, jer pitanje primjene ZERP-a nije stranačko pitanje, već općenacionalno, koje je važno i za naše odnose s EU.

'Predsjednik, koliko znam, nije sazvao takav sastanak i sada
prijedlog upućujem mandataru za sastav Vlade, dr. Ivi Sanaderu, kako bi se', kako je rekao, 'konsenzusom hrvatske upravljačke elite sročio odgovor Bruxellesu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene