Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'RH ne bi trebala primjenjivati ZERP do pronalaska rješenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ne bi trebala primjenjivati odluku o Zaštićenom-ekološko ribolovnom pojasu za zemlje članice EU-a dok se ne pronađe izlaz iz postojeće situacije, izjavio je talijanski ministar poljoprivrede Paolo de Castro.

'Treba blokirati situaciju, ne primjenjivati odluku i onda pronaći rješenje kako bi se riješio problem', rekao je Castro novinarima u Bruxellesu, odgovorajući na pitanje je li za Italiju prihvatljiva 'suspenzija ZERP-a ili neko drugo rješenje'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZERP: Vijeće EU ponovno se poziva na dogovor iz 2004. godine Slika nije dostupna Od danas počinje primjena ZERP-a

Ministar De Castro je najavio kako će se u sljedeći petak u Rimu održati bilataralni sastanak između Italije i Slovenije, na kojem će, osim o biletaralnim odnosima, 'biti vremena i za razgovor o tom problemu'.

U Rimu će se sastati ministri vanjskih poslova te ministri
poljoprivrede i ribarstva dviju zemalja.

'Talijanska vlada jako cijeni ono što je rekla Europska komisija i njezin povjerenik za proširenje i nadamo se da će u sljedećih nekoliko dana nova hrvatska vlada slijediti pristup Komisije. Mi želimo Hrvatsku u Europskoj uniji, želimo joj pomoći da što prije postane njezinom članicom i nadamo se da će europska obitelj pomoći da se nađe rješenje za taj problem', rekao je De Castro, koji je sudjelovao na sastanku ministara poljoprivrede i ribarstva EU-a.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je uoči stupanja ZERP-a na snagu Hrvatsku da ne primjenjuje ni jedan aspekt ZERP-a od 1. siječnja 2008. godine dok se ne pronađe zajedničko rješenje u duhu EU-a.

Rehn je tada istaknuo kako je bitno što prije pronaći rješenje za to pitanje kako bi se izbjegle 'negativne posljedice za zemlju u pristupnom procesu Europskoj uniji'.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je spominjao mogućnost zamrzavanja pet do šest pregovaračkih poglavlja ako Hrvatska ostane pri odluci o primjeni ZERP-a i za članice EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene