Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U medicinske svrhe

OD SUTRA Hrvati mogu kupovati marihuanu na recept

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 15. listopada marihuana će se u Hrvatskoj moći koristiti u medicinske svrhe za ublažavanje tegoba oboljelih od karcinoma, multiple skleroze, epilepsije i AIDS-a.

Pravilnik kojim se regulira stavljanje u promet pripravaka na bazi indijske konoplje početkom rujna išao je u javnu raspravu, nakon čega je poslan u Narodne novine u kojima je 7. listopada i objavljen.

Pročitajte i ovo Slaven Hojski, Državno izborno povjerenstvo 5 šlepera papira Krenulo tiskanje glasačkih listića, evo koliko će koštati i kada će biti spremni Zaplijenjena marihuana Na području Kaštela Kada ih je ugledao, pokušao je pobjeći: 29-godišnjaku policija oduzela pozamašnu količinu droge

U svojim smjernicama Povjerenstvo je preporučilo korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima od maligne bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma.

Nije preporučena upotreba kanabinoida za druge neurološke bolesti, poput Parkinsonove bolesti i epilepsije, te psihijatrijske poremećaje, poput PTSP-a, depresije i anksioznog poremećaja.

Evo koji će pacijenti uskoro moći koristiti marihuanu u medicinske svrhe

Prikupljeni znanstveni dokazi pokazuju kako niti jedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci smanjuju simptome pa se preporučuje da se koriste, uz druge konvencionalne oblike liječenja.

Kao dodatak terapiji, kanabinoidi u slučaju multiple skleroze mogu ublažiti "simptomatsko ublažavanje spasticiteta", kod malignih bolesnika mogu ublažiti boli, mučninu i povraćanje zbog kemoterapije, te ublažiti anoreksiju u HIV/AIDS bolesnika.

Lijekovi s THC-om tako će se propisivati na recept u količini ne većoj od 7,5 g za liječenje do najviše 30 dana. Ove izmjene i dopune Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, objavljene su 7. listopada u Narodnim novinama te na snagu stupaju osmog dana od objave, odnosno 15. listopada.

Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol - THC, dronabinol ili nabilon propisuju izabrani doktori medicine u djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept, piše u Pravilniku.

U zaključku Povjerenstva ne preporučuje se upotreba kanabinoidnih pripravaka u slučaju ostalih neuroloških oboljenja, poput Hungtingove bolesti, cervikalne distonije, Tourette sindroma, Parkinsonove bolesti i epilepsije zbog nedostatka dokaza da ti pripravci smanjuju simptome bolesti. Nije dokazan njihov pozitivan učinak niti u slučaju psihijatrijskih bolesti - psihoza, psihotičnih stanja, shizofrenije, anksioznih i depresivnih poremećaja te PTSP-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene