Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reprogramiranje duga

'Država od 1. svibnja otpisuje kamatu na dug građanima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ponoći je krenuo drugi krug fiskalizacije. Ugostitelji i poduzetnici više nisu usamljeni, u sustavu fiskalizacije trebalo bi biti 70-ak tisuća obveznika.

O detaljima fiskalizacije, ali i novom Zakonu po kojemu će građani moći na rate vraćati dug državi, uz otpisanu kamatu, reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago razgovarao je sa šeficom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima i drugih faktora Reakcije na Čavlović Smiljanec: Porast prometa tek dijelom zbog fiskalizacije Slika nije dostupna Dnevnik Nove TV Gošća večerašnjeg Dnevnika Nove TV je šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec

Sada kada svi moraju izdavati račune u državnoj blagajni se na mjesečnoj razini očekuje 500 milijuna kuna na više. Je li to ostvarivo?

U svakom slučaju mislim da je to ostvarivo budući da rezultati fiskalizacije, koji su bili u prvom mjesecu za ugostitelje, pokazuju da su gotovinski prometi, na uzorku od 3.000 ugostitelja koji su obrtnici, pokazali veći promet od 35 posto u odnosu na siječanj prošle godine.

>> Počela druga faza fiskalizacije, doznajte koja sve zanimanja obuhvaća

Strahujete li da će Zakon pasti? Mjenjačnice najavljuju tužbu.

Još prošle godine, kada se donosio Zakon, bilo je priča da će pasti sustav i da nismo spremni za to, Međutim, pokazali smo da smo itekako spremni, nema razloga da Zakon padne. Druga faza fiskalizacije je krenula danas i sve ide po planu i nema nikakvih poremećaja.

Znači li to da od sutra ide i nadzor?

Jasno, isto kao i prvi puta

Provodili ste nagradne igre, mislite li da je to ipak malo prepolicijski, da građani prijavljuju sve one koji im ne izdaju račune? Nije li to ipak posao države?

Posao države svakako je, ali je svakako i posao građana. Ja bih vas onda pitala što to znači za hrvatske građane koji uredno podmiruju svoje porezne obveze? Oni su očito naivni.

A što se tiče građana koji uzimaju račune, to je na kraju i na neki način zakonska obaveza koja je normirana našim zakonom, a građani su nama partneri u cijelom procesu fiskalizacije.

>> 'Prestanite nas lihvariti, spriječite nova zatvaranja obrta'

Građanima je bio važan Vaš prijedlog da će građani moći na rate vraćati dug državi, kada će taj zakon biti usvojen i kada će moći biti moguće otplaćivati državi dug na rate?

Ovaj tjedan Zakon o reprogramiranju duga fizičkih osoba, tu spadaju građani i poljoprivrednici, ide na Vladu i nakon toga u Sabor u hitnu proceduru. Očekujemo da će krajem 4. mjeseca taj zakon biti donesen.

Mislite li da će građani moći podnijeti da, pa i na 60 rata, vrate dug državi?

Vjerujem da hoće, mi smo taj zakon predvidjeli. Riječ je o oko 13 milijardi kuna duga i 660.000 građana. Najvećim dijelom su to bivši obrtnici koji imaju 9 milijardi kuna duga doprinosa. Mi ćemo kamatu otpisati odmah, a preostala glavnica koja ostane ide na reprogram od 36 do 60 rata s tim da je kamata koja ide na glavnicu 4,5 post.

To praktički znači da im se od 1. svibnja kamata otpisuje?

Točno, svi oni koji podnesu zahtjev temeljem ovog Zakon, njima će se automatski otpisati kamata i reprogramirat će im se dug.

Provodili ste za obrtnike predstečajnu nagodbu, koliko toga će biti spašeno, u pitanju su deseci tisuća radnih mjesta?

Ukupno je stiglo oko 4.000 zahtjeva, u njima se nalazi oko 38 milijardi kuna dugovanja. Ono što je Porezna uprava zaprimila, to su prije svega skraćeni stečajevi, to su oni od dva milijuna kuna i poduzetnici koji imaju 20 zaposlenih - došlo je preko 1.000 zahjteva s oko pola milijuna kuna i najveći dio ćemo ipak uspjeti spasiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene