Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv sive ekonomije

Odzvonilo lažnom prijavljivanju prometa: Vlada će imati uvid u svaki račun!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu Vlade našao se, između ostalog, i nacrt prijedloga Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom kojim Vlada misli stati na kraj sivoj ekonomiji.

Svaki izdani račun automatski će se bilježiti u Poreznoj upravi tako da se više neće moći lažno prikazivati prihode. Naime, više od 20.000 ugostitelja prijavljuje dnevni promet od svega 100 kuna. Vlada 2013. u proračunu očekuje pola milijarde kuna više, a u svakoj idućoj godini i milijardu.

Pročitajte i ovo Cesta prema Srđu - 1 Simbol nebrige Jedina cesta prema Srđu je proširena, ali tek djelomično: Stari problem još čeka rješenje Žena oštetila tri tvrtke, Ilustracija Kazneno prijavljena 43-godišnjakinja kod Rijeke prevarila tri tvrtke i oštetila ih za stotine tisuća eura

>> Nema više prijavljivanja lažnih prihoda! Evo što je država smislila!

Od 1. siječnja 2013. u sustav tzv. fiskalne blagajne ulaze ugostitelji te veliki i srednji poduzetnici. Svaki izlazni račun će morati biti evidentiran u Ministarstvu financija, tj. Poreznoj upravi kako više ne bi bilo malverzacija.

'To je velika siva zona u Hrvatskoj jer sada prosječni dnevni utržak, po prijavljenim računima, iznosi oko 100 kuna', kazao je ministar financija Slavko Linić te dodao: 'Nije riječ o klasičnoj blagajni jer dobrim dijelom u RH već postoje tzv. kompjutorske blagajne. One su tehnički dobro opremljene, pa će novo rješenje biti jednostavno i ne preskupo za porezne obveznike. Bit će potrebno imati internet i kompjutorski program povezan s Poreznom upravom. Sve to ne bi trebalo koštati više od 100 kuna'.

Kod plaćanja gotovinom izdan račun će se preko posebnog programa registrirati u Poreznoj upravi. Svaki će račun u tom postupku imati svoju šifru, tzv. porezni broj, koji će moći kontrolirati i svaki građanin koji je obvezan uzeti izdani račun. Tako će i građani moći provjeriti jesu li prevareni.

'Vidjet će se još neke stvari, primjerice radi li se prekovremeno, koliko ljudi radi i je li organiziran smjenski rad', pojasnio je Linić.

Nakon ugostitelja i velikih i srednjih poduzetnika, od 1. travnja 2013. u fiskalizaciju će ući i trgovci i slobodna zanimanja poput stomatologa, odvjetnika i svih koji svoje usluge naplaćuju u gotovini. Od 1. srpnja 2013. u sustav će ući i svi ostali koji izdaju račune - manji poduzetnici i obrtnici.

Što se građana tiče, svaki građanin je dužan uzeti račun. Ako ste platili, a niste uzeli račun, možete biti kažnjeni s 200 do 2.000 kuna. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene