Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Interes za RH

Očekuju se ulaganja: Kineski partneri posjetili Končar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stalnoga odbora Svekineskoga narodnog kongresa Narodne Republike Kine, Wu Bangguo sa suradnicima i izaslanstvom kineskih gospodarstvenika te u pratnji predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema posjetili su danas poduzeće Končar - Energetski transformatori, gdje im je predstavljen rad ovog poduzeća, koje posluje i s kineskim partnerima.

Wu Bangguo je nakon prezentacije Končar transformatora obišao tvornicu u pratnji Borisa Šprema i predsjednika Končar Grupe, Darinka Bage.

Nakon obilaska tvornice, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem izjavio je da se upravo posjetom predsjednika Stalnoga odbora Svekineskoga narodnog kongresa očekuje iskorak u gospodarskoj suradnji te znatnija kineska ulaganja u Republiku Hrvatsku. To su područje energetike, gdje postoji mogućnost još veće suradnje te na području prometa i infrastrukture, dodao je. Bez obzira što je riječ o međuparlamentantom posjetu gospodin Wu je pokazao interes za gospodarske odnose Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, i to će se mislim vrlo brzo osjetiti, naglasio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 1200 radnika dalo otkaz Traži se novi strateški partner Uljaniku? Končar polovicu novca ne da, plaća nema, a radnici odlaze Slika nije dostupna "Šurovao s Končarom" Živi zid prijavio Jakovčića, on im odgovorio: "Hvala što mi pomažete"

>> Krenula struja iz Končarovih vjetrenjača

Dva važna pokazatelja govore tome u prilog, nastavio je Šprem, dodavši da je riječ o otvaranju Konfucijeva institut u Zagrebu i dopisništva kineske novinske agencije Xinhue u Zagrebu. Naglasio je da rad Konfucijevog instuta u Zagrebu nije samo kulturna suradnja nego i jačanje gospodarskih veza te da je riječ o petom takvom institutu. Postoje takvi instituti u Londonu, Kopenhagenu, Ateni i Ljubljani, a evo sada i u Zagrebu, istaknuo je Šprem.

Naglasio je da je gospodarska razmjena između Kine i Hrvatske iznosila lani milijardu i 450 milijuna dolara, a od toga nažalost samo 50 milijuna dolara je Hrvatska izvezla u Kinu. Šprem je rekao da je predsjednik kineskog parlamenta istaknuo da su oni zaintersirani da Hrvatska što više izvozi u Kinu te predložio da na tome radimo. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene