Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija ne da pšenicu

Očekuju nas nova poskupljenja hrane? "Moram okriviti Rusiju za ovu odluku"

Aktualno Galerija Pšenica Pšenica Foto: Tim Vengust/F.A.Bobo/Pixell Pšenica, ilustracija - 4 Pšenica, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pšenica, ilustracija - 3 Pšenica, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pšenica, ilustracija - 5 Pšenica, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Pšenica, ilustracija - 1 Galerija 1/7 >>
Čini se da bi cijena pšenice, a time i kruha, uskoro mogla biti veća. Burze su već reagirale na posljednji ruski potez. Rusija se, naime, povukla iz Sporazuma o žitaricama u Crnom moru, koji je omogućavao izvoz ukrajinskog žita u neke od najsiromašnijih zemalja svijeta. Osim što sada njima prijete nestašice i glad, ostatku svijeta prijeti novi rast cijena hrane.

Somalija godišnje uveze žita u vrijednosti od oko 20 milijuna dolara. Deset milijuna daje za rusko, osam za ukrajinsko žito.

"Sto posto svih Somalijaca koristi žito. Molimo Boga za mir u Ukrajini i posvuda. Neka svi ratovi prestanu. Ako Bog da, sve rute za žito ostat će otvorene", kaže Mohamed Nor, prodavač žitarica u Somaliji.

Unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu i poremećenoj proizvodnji i izvozu žita, crnomorska ruta omogućavala je koliko-toliko normalnu opskrbu siromašnih zemalja Afrike i Bliskog istoka. Rusija se sada povukla iz sporazuma o toj ruti.

"Nažalost, dio crnomorskog sporazuma koji se tiče Rusije nije dosad ispunjen, tako da prestaje vrijediti", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Pročitajte i ovo Afrička svinjska kuga, ilustracija - 4 Donosi Dnevnik Nove TV UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Afrička svinjska kuga širi se Hrvatskom: Lovci uočili divlju svinju sa svim simptomima opake bolesti

Rusija već mjesecima traži uklanjanje prepreka koje se odnose na izvoz ruskog žita i ruskog gnojiva, što je predviđeno sporazumom. Europa o tim preprekama ne govori. Rusko povlačenje iz sporazuma osuđuje.

"Ovo je vrlo ozbiljno i izazvat će puno problema mnogim ljudima diljem svijeta", rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove.

"Moram okriviti Rusiju za ovu odluku. Potpuno neopravdano, koristiti kao oružje glad ljudi", dodao je.

Siromašne zemlje Afrike i Bliskog istoka sada čekaju novi problemi.

"Morat će uvoziti više žita iz Rusije, ali po višim cijenama. Vidjeli smo razlike između reakcije tržišta u petak i reakcije tržišta danas. Cijena žita porasla je za 10 posto, a utjecalo je i na cijenu kukuruza, koja je porasla za 5-6 posto. Dakle, cijene će rasti", najavio je ekonomski analitičar Carlos Mera.

Pročitajte i ovo Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Vrućine posvuda Kakvo nas ljeto čeka i što su to superćelijske oluje? Odgovore ima meteorolog Ivan Čačić

Cijene će rasti za sve. I za siromašne i za bogate. Kada poskupi žito, poskupljuje i sva ostala hrana. Pregovori su nužnost.

"Unatoč današnjoj izjavi, vjerujem da predsjednik Ruske Federacije, moj prijatelj Putin, želi nastavak ovog humanitarnog mosta", kazao je Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.

Bit će to jedna od glavnih tema susreta predsjednika Turske s ruskim kolegom Putinom, najavljenog za kolovoz.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene