Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stoji iza svake riječi

Obrana Lovrić Merzel će od Vrhovnog suda tražiti izdvajanje "nezakonitih dokaza"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici Lovrić Merzel i njenih suoptuženika kazali su nakon prekinute sjednice optužnog vijeća u četvrtak da je sud tek djelomično usvojio njihove prijedloge o izdvajanju dokaza,

Odluka o osnovanosti optužnice protiv bivše SDP-ove sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel neće biti donesena dok Vrhovni sud ne odluči o žalbama obrane koja je nezadovoljna što optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda iz spisa nije izdvojilo sve dokaze koje smatraju nezakonitima.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija''

Odvjetnici Lovrić Merzel i njenih suoptuženika kazali su nakon prekinute sjednice optužnog vijeća u četvrtak da je sud tek djelomično usvojio njihove prijedloge o izdvajanju dokaza. Točnije, sud je prihvatio tek zahtjev da se iz spisa izdvoji iskaz optuženog poduzetnika Željka Žužića kojega je dao kao svjedok, prije nego što je optužen da je podmitio bivšu županicu.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Martina Jaklin kazala je da tužiteljstvu izdvojeni dokaz i nije bitan jer je Žužić nakon što je istraga proširena i na njega ponovno ispitan u svojstvu okrivljenika. Stoga se, kazala je, Uskok neće žaliti na odluku o izdvajanju Žužićeva svjedočkog iskaza.

Lovrić Merzel je ponovila da stoji iza svake svoje riječi i da će u ovom procesu dokazati da je radila po zakonu i svojim ovlastima, dok je njen odvjetnik Mate Matić dodao da se cijeli slučaj bazira isključivo na Žužićevim optužbama. Matić je kazao i da je od početka jasno da je riječ o političkom, a ne pravosudnom postupku.

Po riječima glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića Vrhovni sud nema rok za odlučivanje o žalbama obrane. Na pitanje može li obrana i na idućem ročištu uložiti nove prigovore Devčić je kazao da tu ne postoje formalne zapreke, ali da to u praksi nije uobičajeno. No, dodao je da postoji zakonska odredba koja kaže da se obrani kada, na bilo koji način, zlorabi svoja prava, može uskratiti poduzimanje određene radnje.

Optužnim vijećem koje Uskokovu optužnicu podignutu 2. lipnja može potvrditi, odbaciti ili vratiti na doradu predsjedava sudac Tomislav Juriša.

Uskok bivšu županicu tereti da je sa svojom suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja lani u travnju provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče - poduzetnik Željko Žužić, predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.

Novac od mita za prodaju Cesta Sisak oprala kupovinom stana od nećaka, preplatila prostor za hitnu pomoć

Uskok Lovrić Merzel tereti da je od Žužula krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 mita kako bi mu bez obzira na druge zainteresirane kupce osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati.

Nakon što ju je Žužul podmitio, Lovrić Merzel je izmjenom ugovora osigurala zaključenje ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela njegovoj tvrtki. Sporni ugovor je prema Uskokovim sumnjama potpisao Silvijo Kobešćak. No, kad je tvrtka s pravom prvokupa protiv županije pokrenula parnicu zbog nadoknade štete, Lovrić Merzel je potpisala sudsku nagodbu kojom se toj tvrtki obvezala isplatiti 200.000 kuna. Mito koji je primila navodno je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića koji je, po Uskokovim tvrdnjama, znao da je novac stečen korupcijom.

Na popisu protuzakonitosti našao se i slučaj preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć. Uskok bivšu županicu tereti da je suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da se po znatno višoj cijeni kupi nekretninu od Bernarda Popeca.

Ne samo da je prostor na kojem je bio auto salon, po tvrdnjama tužiteljstva, bio preplaćen nego je bio i neadekvatan za potrebe zavoda pa je županija nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za iznos od 9,8 milijuna kuna, za dodatne radove na prenamjeni platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Savjetnicima neosnovano isplatila više od šest milijuna kuna, a javnim novcem plaćala zabave

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika, odnosno da je od lipnja 2009. do travnja 2014. donijela više odluka o imenovanju članova Savjeta županice za što im je isplaćivana mjesečna naknada od 5000 kuna neto, iako su oni za te poslove primali plaću. Time je, sumnja Uskok, županijski proračun oštećen za više od šest milijuna kuna.

No, osim toga bivša županica je s nekim vijećnicima, prijateljima i rodbinski povezanim osobama zaključivala ugovore o djelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer Županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe. Tim osobama je pribavljena korist od ukupno oko 360 tisuća kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Uskok sumnja i da je županija po nalogu bivše županice od 2005. do kraja 2013. u više navrata plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima, proslavama rođendana te troškove nabave prehrambenih artikala za privatne potrebe, čime joj je pribavljena od oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Bivša županica je osim toga od 2005. do 2013. službenim karticama plaćala privatne troškove za hranu, piće i goriva, čime je županiju oštetila za oko 165.000 kuna.

Uskok je tereti i da je u lipnju 2009. od bivšeg voditelja Uprave šuma Podružnice Sisak Hrvatskih šuma Zvonka Rožića zatražila da djelatnici obavljaju sve poslove potrebne u vezi pripreme, organizacije i održavanja njezine svadbe. Prekovremeni rad djelatnika Uprave šuma Rožić nije naplatio pa je Merzel na štetu Hrvatskih šuma pribavljena korist od oko 9600 kuna, stoji u Uskokovoj optužnici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene