Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostupna terapija

''Ne znam što je moja sudbina. Moj život je na prvom mjestu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oboljeli od rijetkih bolesti već godinama apeliraju na nedostupnu terapiju posebno skupih lijekova.

Među njima su i oboljeli od raka krvnih stanica, koji poručuju kako imaju puno prepreka u liječenju. Novca za sve lijekove nema, a bolnice imaju premale limite kako bi osigurale takve lijekove.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pismo liječnicima HALMED poslao važno upozorenje: "Moguć je razvoj neurorazvojnih poremećaja" Ilustracija Mnogima nije lako Nestašica važnih lijekova u Hrvatskoj: Pacijenti imaju nekoliko mogućnosti

Ono za što je Nevenka mislila da je upala donjeg dijela kralježnice, pretvorilo se u puno goru dijagnozu -  rak krvnih stanica.

"Meni ta dijagnoza kad mi je doktorica za nju rekla, tada nije značila ništa. Onda je ona meni objasnila da ona uništava kosti, da je to kronična bolest koja nije izlječiva, ali je vrlo dobro zaliječila s pojedinim lijekovima", kaže Nevenka Zimmerman

Uz kombinaciju lijekova i kemoterapija bolest se smirila. No, do sada se vratila već tri puta. Jedino joj je, kaže, mogao pomoći pametni lijek, koji tada nije bio na listi lijekova, a mjesečna doza je stajala oko 2.500 kn.

"Da ja nisam imala recimo dobre susjede i svoju prijateljicu koja mi je i psihički pomogla i financijski i moju obitelj, ja ne znam kako bih to“, kaže Zimmerman.

Bolest miruje već posljednjih 8 godina. No, Nevenku je strah ako se bolest vrati da neće imati dostupnu terapiju.

"Moj je život na prvom mjestu"

"Ne znam što je moja sudbina. Moj život je na prvom mjestu, a sve ostalo me ne zanima!", kaže Nevenka.

Prema posljednjim podacima iz 2014.godine u Hrvatskoj je bilo 1.500 novooboljelih od raka krvnih stanica. Hrvatska Udruga oboljelih od leukemije i limfoma poručuju kako oboljeli imaju puno prepreka u liječenju.

"Nedostaje svega. Vezano je uz pristupačnost novih lijekova. Sa tim je u biti uvijek bio problem", kaže Dražen Vincek, predsjednik udruge.

Kada je riječ o pametnim lijekovima za liječenje raka krvnih stanica, Hrvatska zaostaje za ostalim europskim zemljama, poručuju hematolozi.

"Ne možemo reći da nismo ništa dobili. Ove godine je na listu HZZO-ovih skupih lijekova stavio zapravo tri nova lijeka. Ali, mi liječnici, a i pacijenti nismo zadovoljni jer znamo da postoje mnogi drugi lijekovi za koje je već dokazano da su učinkoviti", kaže Sandra Bašić Kinda, prim. dr. Sandra Bašić Kinda, Zavod za hematologiju, KBC Zagreb.

Novca nema, a bolnički limiti premaleni

Riječ je o lijekovima koji stoje i do pola milijuna kuna. Novca nema, a bolnički limiti su premaleni da bi takve lijekove osigurali za sve.

"Poznati su nam učinci tih lijekova, znamo kako ih primijeniti, a na žalost ih ne možemo primijeniti. To su situacije koje frustriraju i liječnike i bolesnike", kaže Bašić Kinda.

Oboljeli poručuju kako im je teško uz bolest boriti se i s birokracijom. Nadaju se kako će zdravstvena administracija uspjeti napraviti organizaciju u sustavu i na taj način prikupiti određeni novac kojim bi financirali ovako skupe lijekove.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene