Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spojen sjever i jug RH

Obljetnica akcije Maslenica: Poginulo 127 branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zadarskom području traje trodnevno obilježavanje vojno-redarstvene akcije Maslenica.

Akcija je trajala od 22. do 27. siječnja 1993. Oslobođen je velik dio zadarskog zaleđa, ponovno je uspostavljena veza između sjevera i juga Hrvatske. U samoj akciji poginulo je 19 hrvatskih branitelja, u oštrim borbama koje su trajale mjesec dana nakon akcije, još 108 hrvatskih vojnika i redarstvenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 29. godišnjica VRO Maslenica FOTO Impresivan prizor: S Masleničkog mosta spustili zastavu od 100 metara Slika nije dostupna Sporna obilježja Oglasili se predstavnici HOS-a: "Sramota da predsjednika nije bilo! Mi ćemo biti u svakom protokolu"

Devetnaest godina poslije, povorka suboraca, obitelji, prijatelja u spomen na sve poginule propješačila je 25 kilometrara.

Odzvanjat će njihova imena svih 25 kilometara puta. Od zelenog hrasta u Islamu Latinskom do Pridrage.

>> 18. obljetnica: Akcijom Maslenica spojen sjever i jug RH

'Danas je prigoda da čitamo imena poginulih branitelja jer ih ne smijemo zatajiti. Značilo bi to da ih se odričemo', rekla je Ivana Haberle iz Udruge Žena u Domovinskom ratu.

Zaustavit će se na osam postaja. U samoj akciji poginulo je 19, u bitkama neposredno nakon akcije još 108 branitelja. Križ u Kašiću podignut je za Slavonske Kune.

'Sve su to mladi dečki, dvadeset i par godina, upali su u zasjedu, tako se desilo, loše za njih, užas jedan tragedija', rekao je Elfad Šalinović iz HVIDRA-e Zadar.

U povorci su danas obitelj, prijatelji, sudionici akcije. Ali i puno žena, ponosnih na svoj doprinos 1993.

'Ja sam spasila puno života. Od 101 ranjenika kojeg sam prevela u zadarsku bolnicu nijedan nije umro', rekla je Alemka Džaferagić, medicinska sestra u akciji 'Maslenica'.

Molitve se šire i dalje od Maslenice. Za sve žrtve, za branitelje i civile iz cijele Hrvatske. Uspješna akcija opet je povezala sjever i jug Hrvatske. Molitva opet ujedinila sve one koji nikad neće zaboraviti žrtve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene