Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan vatrogasaca

Svaki izlazak na teren za njih je opasan po život, stoga poslušajte što vam savjetuju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan je vatrogasaca. Žale se na zastarjele pravilnike i previše birokracije no - unatoč svim problemima, svoj posao rade predano s puno ljubavi. Svaki odlazak na teren predstavlja opasnost za njihov život, a evo kako su svoj dan obilježili u cijeloj zemlji.

Današnjim danim počinje i službeno obilježavanje mjeseca zaštite od požara. Posebno je to važno zbog dolaska turističke sezone, jer ljeti gotovo nema dana da barem jedan požar ne bukne na obali. A više od 80 posto njih uzrokovano je ljudskim nemarom.

Pročitajte i ovo Kaštel zavijen u crno - 5 U Kaštel-Sućurcu Potresno svjedočanstvo muškarca koji je spasio dječaka iz gorućeg automobila: "Pokušao sam izvući i majku. Uhvatio sam je za ruku..." Požar plastenika u Ludbregu - 2 Traje očevid FOTO/ VIDEO Veliki požar u Ludbregu: Vatra progutala plastenike i strojeve, ozlijeđen vatrogasac

O tome kako to spriječiti, razgovarali smo s Mladenom Vinkovićem, pomoćnikom glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Jesu li kazne premale? Većinu požara uzrokuje - paljenje biljnog otpada!

Sigurno da bi kazne trebale biti veće. To je moje mišljenje, mada je to mišljenje i svih vatrogasaca. Ali, to nije u našoj nadležnosti.

Što vi možete napraviti i na koji način upozoravate građane i na što oni trebaju pripaziti?

Naše je da ih upozorimo na paljenje vatre na otvorenom prostoru, kod spaljivanja korova, kod paljenja roštilja, da pripaze, da uvijek vode brigu o tome, da imaju sredstva za gašenje u blizini. Ono što državna uprava i vatrogasci rade je edukacija djece i mladih da im razvijamo svijest o zaštiti od požara. A turiste dočekujemo s lecima kojima ukazujemo na opasnost od nastanka požara na otvorenom prostoru.

Što država može napraviti? Naime, vatrogasci nam se žale da rade po zakonima starijim više od 20 godina.

Mi to znamo i pokušavamo, to je naša zadaća da radimo na novom zakonu koji bi trebao ujediniti vatrogastvo, napraviti nove jedinice, ali mislim da je to za vladu koja dođe, da će to biti izazov.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene