Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOLONA SJEĆANJA

Milanović izviždan na odlasku s groblja, neugodna dobacivanja Bojanu Glavaševiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemorativni program obilježavanja obljetnice pada Vukovara počeo je okupljanjem u dvorištu vukovarske bolnice. U Koloni sjećanja bilo je oko 50 tisuća ljudi te državni vrh.

14.30 - Završio je službeni program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Prema procjenama organizatora, u Vukovaru je danas na 24. obljetnicu pada grada heroja bilo oko 50 tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

Cijeli je događaj protekao mirno i dostojanstveno. Jedna kolona i jedinstveni državni vrh zajedno s građanima koji su iz cijele Hrvatske ali i susjednih zemalja došli odati počast Vukovaru. Sporadični zvižduci premijeru Zoranu Milanoviću dok je napuštao Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te neugodno dobacivanje Bojanu Glavaševiću bili su izolirani incidenti. 

13.30 - Na odlasku s Memorijalnog groblja, Zoran Milanović je izviždan dok su Bojanu Glavaševiću neki dobacivali: 'A tati na grob?'

13.10 - Vijence kod glavnog križa na Memorijalnom groblju položili su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, zatim predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko s izaslanstvom. Vijenac je položilo i izaslanstvo Vlade s premijerom Zoranom Milanovićem.

12.45 -  Sudionici kolone sjećanja stigli su do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na branitelje i civile stradale u agresiji na Vukovar 1991. godine.

U koloni sjećanja, neslužbeno se doznaje, nalazi se najmanje 50 tisuća građana iz Hrvatske i susjednih država, najviše iz Bosne i Hercegovine. Mnogi od njih, poput predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u rukama nose crvene ruže koje će, po dolasku na groblje položiti na grobove branitelja pokopanih na tom groblju.



Neki od građana ruže polažu i podno jednog od 938 bijelih mramornih križeva koji se nalaze pored središnjeg memorijalnog spomenika na groblju, a simboliziraju isti broj žrtava ekshumiranih s toga mjesta nakon Domovinskog rata.

Mladi grada Vukovara, koji su u koloni sjećanja nosili 50-ak metara dugu zastavu, dolaskom na groblje položili su zastavu uz mramorne bijele križeve.

Molitvu na groblju predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić koji će potom služiti i svetu misu.

11.55 - Početak kolone stigao je do Memorijalnog groblja. Cijeli događaj protječe mirno i dostojanstveno, no nije mogao proći nezamijećeno srdačno podzravljanje građana, pogotovo žena, s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

10.30 - Kolona sjećanja od vukovarske bolnice prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata je krenula. Na početku kolone je 50-metarska hrvatska zastava koju nose vukovarske mažoretkinje.  

10.00 - Ispred vukovarske bolnice, otkuda bi trebala krenuti Kolona sjećanja, okupio se cijeli državni vrh te brojni građani Vukovara ali i oni koji su došli odati počast gradu heroju iz cijele Hrvatske.

Na obilježavanje dana sjećanja na Vukovar stigli su između ostalog predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko te brojni ministri i čelnik oporbe, presjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Jedino je predsjednica dočekana pljeskom okupljenih. 

Josip Leko, predsjednik Sabora, jedini je dao izjavu novinarima:

'Vukovar je simbol hrvatske slobode. Domovinski rat i Vukovar sve si vrijedniji i važniji u hrvatskoj državi jer sloboda i demokracija nemaju cijenu.'

Predvođeni članovima Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te pripadnicima 204. brigade HV-a koja je branila Vukovar 1991. i članovima vukovarskih braniteljskih udruga, sudionici obilježavanja uputit će se u 10.30 sati u Koloni sjećanja hodom od bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Na putu do groblja proći će i pored vukovarskog Vodotornja jednog od simbola agresije na Vukovar, a nedaleko kojega su vukovarske gradske vlasti, duž glavne ceste, postavile 210 metara dugi natpis s imenima i prezimenima 1145 branitelja i pripadnika Civilne zaštite stradalih u Vukovaru u Domovinskom ratu.

'Vukovar-mjesto posebnog pijeteta'

Pod geslom "Vukovar-mjesto posebnog pijeteta" u tome gradu obilježit će se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 24. obljetnica sloma obrane te jugosrpske okupacije grada. Komemorativni program počet će okupljanjem u dvorištu vukovarske bolnice (10 sati) iz koje je nakon sloma obrane Vukovara 18. studenoga 1991. odveden najmanje 261 branitelj i civil, od kojih je 200 ubijeno na Ovčari dok se za preostalima još traga.

Nakon prigodnoga programa, sudionici obilježavanja uputit će se u Koloni sjećanja vukovarskim ulicama do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće (12,30 sati). Ove godine kolonu predvode članice i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, zajedno s pripadnicima 204. vukovarske brigade i braniteljskim udrugama grada Vukovara. Misno slavlje na groblju će predvoditi mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) (13 sati). U večernjim satima Vukovarci će se, puštanjem u Dunav upaljenih lampiona, prisjetiti svih hrvatskih branitelja i civila nestalih u obrani i okupaciji Vukovara, za kojima obitelji još uvijek tragaju (17 sati).

IZGUBIO MU SE SVAKI TRAG Umjesto na grobu, svijeću zapali na masovnoj grobnici

U Vukovaru i Predsjednica

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će prigodnom programu "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" (10 sati, Opća županijska bolnica Vukovar), uključit će se u Križni put kolone sjećanja s početkom u 10,30 sati. U 12,30 sati odat će počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a u 13.15 sati predsjednica Republike položit će vijenac na spomen-obilježje masovne grobnice na Ovčari.

 Na obilježavanju i premijer i predsjednik Sabora

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2015. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" s početkom u 10 sati sudjelovat će premijer Zoran Milanović i članovi Vlade.

POTRESNO SVJEDOČANSTVO LOGORAŠA 'Živjeti ili umrijeti, bilo mi je svejedno. Ubili su nešto u meni, nešto se slomilo'

I predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nazočit će obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2015. "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta". U 10 sati bit će na početku programa u dvorištu Opće bolnice Vukovar, nakon toga priključit će se u 10.30 sati Križnome putu - koloni sjećanja vukovarskim ulicama od Gundulićeve do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata te će položiti vijenac. Sudjelovat će i na svetoj misi koju će, s početkom u 13 sati na Memorijalnome groblje žrtava iz Domovinskog rata predvoditi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Želimir Puljić, a u 14.30 sati položit će vijenac i zapaliti svijeće na Spomen-obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari. Uz predsjednika Hrvatskoga sabora obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nazočit će i više saborskih zastupnika, među kojima i potpredsjednici Hrvatskoga sabora Željko Reiner i Tomislav Čuljak te predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Tomislav Karamarko. (Hina, M.B.Đ., N.C.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene