Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispovijesti hrvatskih radnika

Obavezan dio posla - Ukloniti iz kabine iskorištene ženske uloške, napraviti selfie s mjesta dostave...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razgovarali smo sa studenticom koja je dvije godine radila u poznatom lancu trgovina odjećom.

Imate li i vi sličnu priču koju želite podijeliti s hrvatskom javnosti? Pošaljite nam je na moj.report@novatv.hr a mi ćemo se pobrinuti da je svi pročitaju.

Pročitajte i ovo Izbori Važna poruka DIP poručio poslodavcima: "Omogućite radnicima da glasuju 17. travnja" Opći štrajk u prometu u Njemačkoj Borba za radnička prava FOTO Počeo štrajk desetljeća, Njemačka je paralizirana: Zastoji na cestama, ne rade zračne luke, sindikati poslali ozbiljno upozorenje

U više navrata pisali smo o slučajevima neprikladnog ponašanja kupaca u trgovinama. No, ovo posljednje svjedočanstvo ostavilo nas je bez riječi.

Kako se neki kupci ponašaju u trgovinama nepoznato je većini ljudi koji vode računa o pristojnosti i manirima u javnosti. No, sve o tome znaju djelatnici pojedinih dućana. Jedna od njih (podaci poznati redakciji) ispričala nam je svoje iskustvo iz prve ruke.

Ova djevojka je kao studentica radila dvije godine u poznatom lancu trgovina odjećom. Obavljala je posao na blagajni, ali i brinula o odjelu i kabinama. Neka od njezinih najgorih iskustava vezana su uz kupce koji zaista ne mare za to što rade s odjećom koju isprobavaju. Nevjerojatno je što se sve usude raditi u kabinama za presvlačenje, a neki se zaista bezobrazno odnose i prema prodavačicama.

Jesu li pozivom na poligrafsko ispitivanje kršena neka radnička prava?

''Najzanimljivija' iskustva vezana su uz pronalaske u kabinama. Bilo je tu svega - od iskorištenih ženskih uložaka, punih dječjih pelena, 'uneređenih' gaćica ženskih kupaca. Jedna se gospođica ispovraćala u kabini, no na svu sreću to nisam osobno vidjela, već su mi tadašnji kolege to ispričali. U kabini sam pronašla i dva para bež hlača koje je netko upotrijebio kako bi obrisao krvave mrlje od menstruacije. Naravno da su hlače odmah morale ići u otpis', ispričala je naša sugovornica.

'Što se tiče samog odnosa kupaca prema meni kao prodavačici, on je najčešće bio podcjenjivački - od toga da kupac ne pozdravlja ili čak ne uputi niti jednu riječ i slično. U takvim situacijama kupcu se naravno ništa ne smije reći i smatra se 'normalnim' dijelom posla', dodala je djevojka koja ima samo riječi hvale za svog tadašnjeg poslodavca.

Ima i poslodavaca koji imaju nerazumne zahtjeve prema svojim zaposlenicima

Nedavno je medijima odjeknula vijest kako su djelatnici jedne tvrtke u Hrvatskoj poslani na poligrafsko ispitivanje kako bi poslodavac napravio njihovu procjenu. I dok se dio radnika buni protiv takve prakse, dio u tome ne vidi ništa loše.

Novinarka Dnevnika Nove TV pokušala prevariti poligraf, pogledajte je li uspjela

Slijedom ove informacije doznali smo i za još neke bizarne zahtjeve poslodavaca od radnika. Jedan od njih uključuje obvezu radnika koji obavlja posao dostave da na mjestu na koje je dostavio robu napravi selfie mobitelom i pošalje ga poslodavcu.

Treba li napomenuti da radnik zbog takve obveze u pojedinim ustanovama može ispasti itekako smiješan jer umjesto da radi, on se 'slika', no nakon što objasni da je riječ o zahtjevu poslodavca biva oslobođen podsmjeha koji se tada 'seli' na poslodavčevu adresu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene