Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamo s otpadom?

POTVRĐENO Krško će proizvoditi struju do 2043. Slovenija ponudila rješenje za otpad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearna elektrana Krško radit će još gotovo 30 godina, a u elektrani će se izgraditi još jedno skladište za istrošeno nuklearno gorivo. Odluke su to s Hrvatsko-slovenskog među-državnog sastanka.

Jabuke iz Krškog još će 28 godina rasti uz nuklearnu elektranu. Potvrđeno je da će Krško proizvoditi struju sve do 2043. godine. U elektrani će se izgraditi i još jedno skladište za visoko radioaktivno nuklearno gorivo. Hrvatska ipak, još ne zna gdje će sa svojim dijelom nisko i srednje radioaktivnog otpada. Još je ostalo pitanje hoće li se skladište za nisko i srednje radioaktivni otpad graditi samo u Sloveniji ili i u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Slovenija je na sastanku predložila da se Hrvatska pridruži njihovom projektu gradnje skladišta nedaleko od elektrane u Krškom.

Kamo s nuklearnim otpadom? U NE Krško uskoro neće biti mjesta

'Mi to moramo izgraditi za naše potrebe, a ako se još i Hrvatska pridruži to će biti isplativije. I za nas, a procjenjujemo i za Hrvatsku', smatra ministar za infrastrukturu Republike Slovenije, Peter Gašperšić.

'Mislim da je 2016. godina kada se Hrvatska mora odlučiti da li će se priključiti projektu Slovenije ili ima svoja rješenja', kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Na taj način bi na dobitku bila samo Slovenija ističu u HEP-u. Oni bi skladište gradili na Trgovskoj gori u općini Dvor.

'Jer tada općina u kojoj je skladišten takav otpad dobije značajna financijska sredstva. Zato što su to ratom razrušena područja, siromašne općine kojima bi ta sredstva bila značajna, a radi se o 10-12 milijuna kuna godišnje', rekao je za Dnevnik Nove TV predsjednik HEP-a, Perica Jukić.

No stanovnici općine i dalje strahuju od onečišćenja pa ne žele mijenjati prirodu za novac. 'Nemamo mi šta dobivat, mi gubimo. Gubimo zdravlje, gubimo prirodu, gubimo sve', smatra stanovnik Dvora, Petar Kovačević.

Iz hrvatskih institucija pak, stanovnicima poručuju da mogu imati i radioaktivni otpad i novac i čistu prirodu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene