Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulažu 200 milijuna eura

Nuklearka Krško dograđuje svoj sigurnosno-tehnološki sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearka Krško lani je u modernizaciju sigurnosne opreme namijenila oko 30 milijuna eura, a u idućih pet godina u sigurnosno-tehnološki sustav investirat će još 200 milijuna, rekao je na konferenciji za tisak u četvrtak u Krškom direktor nuklearke Stane Rožman, dodajući da u pogledu sigurnosti ta nuklearka prednjači pred mnogim drugim u Europi.

U pogledu sigurnosti nuklearka Krško po njegovim se riječima odlučila za proaktivni pristup i tzv. mobilnu strategiju po američkom modelu koja je lani i primijenjena. Riječ je o strategiji koja se može prilagoditi i brzo provesti, a njena je primjena u nuklearki Krško započela lani nakon nesreće u japanskoj nuklearki Fukušimi, pred provedbu europskih stresnih testova za nuklearke koji su prema Rožmanu u Krškom pokazali vrlo povoljne rezultate.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

>> Među otvorenim pitanjima s Hrvatskom i skladištenje otpada iz nuklearke Krško

Nuklearka Krško se tim rezultatima po njegovim riječima uvrstila među nuklearke koje imaju osiguranu i u cijelosti provedenu regulaciju sigurnosti. Lani uvedenim sigurnosnim sustavom nuklearka Krško ona je dodatno zaštićena od potresa, velikih poplava i izvanrednih događaja, kao što je na primjer slučaj pada zrakoplova.

Uz to, sada ima osiguran dodatni sigurnosni izvor samostalnog napajanja električnom energijom za cijeli jedan tjedan, dodatno hlađenje jezgre reaktora i drugu pogonsku opremu za upravljanje različitim pneumatskim napravama, te dovođenje komprimiranog zraka, naveo je Rožman.

U nuklearki se pripremaju i na drugu polovicu životnog vijeka nuklearke u trajanju 30 godina, pa će se u tom pogledu u idućih pet godina sigurnosna oprema dodatno modernizirati, a najviše aktivnosti oko toga bit će između 2014. i 2016. godine. Konceptualna rješenja već su pripremljena. Između ostalog će biti opremljena i modernizirana kontrolna soba nuklearke, a u idućih pet godina riješit će se i pitanje deponiranja nuklearnog otpada.

Koncept dogradnje tehnološke opreme je već pripremljen, a uskoro će započeti objavljivanje većih natječaja za projektiranje, nabavu i izvedbu, rekao je Rožman na konferenciji za novinare. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene