Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naslovnica s MIG-ovima uzburkala strasti

Policija čuva zgradu Novosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uredniku tjednika Novosti zbog naslovnice s MIG-ovima prijete smrću.

Iz redakcije tjednika Novosti doznajemo kako policija čuva ulaz u zgradu, u Gajevoj ulici na broju 7., gdje se nalazi ta redakcija.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje

Redakcija tjednika Novosti, u kojem je na naslovnici objavljena fotografija dvaju hrvatskih MIG-ova uz naslov 'Obadva, obadva su pala!', priopćila je da cijelo prijepodne prima prijetnje putem elektroničke pošte i telefona u kojima se nedvosmisleno i jasno govori da će na redakciju biti bačena bomba, a 'urednik izgubiti glavu'.

>> Josipović: Novosti bi trebale razmisliti o uređivačkoj politici

>> Vukelić: Naslovnica Novosti uvreda je za sve branitelje i građane

>> 'Obadva, obadva su pala!' - naslovnica Pupovčevih Novosti

'Dogodi li se išta od toga, odgovornima ćemo smatrati ministra obrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića, predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička, koji su jučer u svojim priopćenjima i javnim istupima huškali javnost i pozivali na linč članova redakcije, zlonamjerno interpretirajući našu naslovnicu', priopćile su Novosti.

U tom tjedniku kažu da prijetnje shvaćaju ozbiljno i da su ih prijavili policiji. Navode da zbog ozbiljnosti situacije očekuju da će vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor svoje podređene pozvati na odgovornost.

 

HND zatražio punu zaštitu za Novosti

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u današnjem priopćenju u zatražilo je punu zaštitu i sigurnost tjednika Srpskog narodnog vijeća Novosti, i njezinog glavnog urednika, s obzirom da su, kako navode, u redakciju pristizale prijetnje smrću elektronskom poštom i telefonom.

Te su prijetnje redakciji Novosti, po ocjeni HND-a, izravna posljedica jučer stvorene atmosfere oko naslovne stranice posljednjeg broja 'Novosti' na kojoj je ilustracija dva pala miga-21, uz tekst 'Oba su pala'.

Uređivački promašaj

Dogodi li se išta od toga, odgovornima ćemo smatrati ministra obrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića, predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička Novosti Po njihovom mišljenju loše je i opasno kada medije kritiziraju najviše vojne institucije. Ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera Josip Lucić jučer su gotovo istim tekstom, okvalificirali naslovnicu 'Novosti' uvredljivom za pripadnike Oružanih snaga, za sve branitelje i sve dobronamjerne građane. Iz toga proizlazi da vojne institucije daju sebi za pravo javno prosuđivati koji hrvatski građani jesu a koji nisu dobronamjerni, odnosno koji su neprijatelji, stoji u priopćenju.

Sigurno da naslovnicu s ilustracijom dva pala miga i tekstom 'Oba su pala' netko može doživjeti kao uvredu. Mogle su iritirati pojedine sinoćnje izjave glavnog urednika Rade Dragojevića. Ali, radi li se o uređivačkom promašaju o tome bi trebali prije svih procijeniti redakcija Novosti i njihov izdavač a ne vojne institucije, jer sloboda medija mora biti neupitna u slobodnim društvima, poručuje se u priopćenju HND-a.

Policija potvrdila

Zagrebačka policija potvrdila je da joj je redakcija srpskog tjednika Novosti u kojem je na naslovnici objavljena fotografija dvaju hrvatskih Migova uz naslov 'Obadva, obadva su pala!' prijepodne prijavila anonimne prijetnje. 'U tijeku su provjere i potraga za osobama koje su uputile prijetnje redakciji', izjavila je glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić.

Zbog naslovnice tjednika i činjenice da se taj tjednik financira iz državnog proračuna prvo je prosvjedovao Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava (HHO), potom Ministarstvo obrane i Glavni stožer OS RH, te brojne udruge. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene