Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste broj

Novo izvješće HZJZ-a ukazalo na veliko opterećenje obiteljskih liječnika, ali i mogući problem koji postaje sve veći

Aktualno Galerija Mirela Marković Mirela Marković Foto: DNEVNIK.hr Raste broj izdanih uputnica - 2 Raste broj izdanih uputnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Godišnje izvješće HZJZ-a - 1 Godišnje izvješće HZJZ-a - 1 Foto: DNEVNIK.hr Godišnje izvješće HZJZ-a - 2 Godišnje izvješće HZJZ-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Godišnje izvješće HZJZ-a - 3 Galerija 1/7 >>
Liječnici obiteljske medicine prošle su godine imali gotovo 48 milijuna kontakata s pacijentima - što pregleda, što posjeta, telefonskih konzultacija. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Iz izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za prošlu godinu vidljiv je i rast izdanih uputnica. Najviše ih se odnosilo na dijagnostičke pretrage. Najčešće su pacijenti upućivani na mikrobiološke pretrage, medicinsku biokemiju, radiologiju, oftalmologiju i ultrazvuk. Također, vidljiv je rast potrošnje anksiolitika, odnosno lijekova koji se koriste za smirenje i protiv tjeskobe, ali i antidepresiva.

"U principu se ti lijekovi propisuju onda kad trebaju, ja ne vjerujem da je taj veliki broj anksiolitika propisan bez veze, znači lijek se ne može pisati bez veze, već na indikaciju. Pacijenti su nam sve stariji, sve zahtjevniji i sve više imaju strahova", kaže dr. Mirela Marković iz KOHOM-a.

Pročitajte i ovo Nemiri u Francuskoj - 3 Skandalozno Za policajca koji je ubio francuskog tinejdžera prikupljeno oko četiri puta više sredstava nego za obitelj ubijenoga

"Ono što je zanimljivo reći jest da je sada u 2022. godini porastao taj broj, ali se odnosi na sve uputnice koje su na neki način bile odgođene. Ono što nije bilo akutno, ono što je bilo akutno je - usuđujem se reći - bilo odrađeno jer je i broj uputnica u pandemijskom razdoblju bio dosta visok", kaže Željka Draušnik iz HZJZ-a.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene