Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor dao potporu zakonu

'Novi zakon o udžbenicima neće riješiti probleme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska je većina danas poduprla prijedlog novog zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, od kojeg očekuje jeftinije školske knjige i lakšu učeničku torbu, a protiv je bio SDP, koji ne vjeruje da će problem vezan uz previše preskupih knjiga riješiti 'gotovo ista postava u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa koja je i dovela do problema'.

'Ako je i jedan zakon mijenjan, onda je to ovaj. Svaki put ministarstvo je obećavalo manje knjiga i lakše učeničke torbe, no knjige su bile sve skuplje, a torbe sve teže. Sada gotovo ista postava ministarstva obećava isto', rekla je Marija Lugarić (SDP). Istaknula je kako nema 'nijedan valjan razlog vjerovati u petom pokušaju gotovo istim ljudima koji su već četiri puta predlagali loša rješenja'. Novi zakon neće riješiti probleme jer je ministarstvo, kako je rekla, 'krenulo obrnutim putem od logičnog'. Objasnila je da je problem moguće riješiti jedino ako se donese temeljni zakon i nacionalni kurikulum iz kojega će proizlaziti provedbeni propisi.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

'Čuli smo svojevrsnu jadikovku ministra kako imamo previše knjiga i da su skupe, ali nismo čuli tko je odgovoran za takvo stanje', istaknula je Lugarić, podsjećajući da je svaki udžbenik, pa i onaj koji sada proglašavaju lošim, imao odobrenje ministarstva. 'Ministarstvo je odobrilo i svaku cijenu, pa i dogovaralo cijene s nakladnicima, o čemu postoji i pisani memorandum', ustvrdila je Lugarić. Nevio Šetić (HDZ) vjeruje da će zakon osigurati nižu cijenu udžbenika, omogućiti njihovo nasljeđivanje i olakšati učeničku torbu.

Posebno je pohvalio činjenicu da je ministarstvo prihvatilo većinu primjedaba radnih tijela i zastupnika. Na primjedbe da će propisivanje najviše cijene udžbenika ograničiti poduzetničke slobode vladajući odgovaraju kako je takvo ograničavanje u javnom interesu. Klub nacionalnih manjina amandmanom je predložio da udžbenike na jezicima nacionalnih manjina koji se tiskaju u inozemstvu odobrava posebno povjerenstvo, a tek na kraju ministar obrazovanja. Zastupnica češke manjine Zdenka Čuhnil objasnila je da će se tako spriječiti uporaba udžbenika koji nisu usklađeni sa školskim programima u Hrvatskoj.

Takvo je stajalište podupro i Mile Horvat (SDSS) ističući da 'pitanje udžbenika mora prerasti tržišnu kategoriju i biznis te pridonijeti jednakoj dostupnosti obrazovanja za sve'. 'Nakladnici su do sada mogli svake godine povlačiti stare i tiskati nove udžbenike. To je bio dobar biznis, a roditelji su stavljeni u situaciju uzmi ili ostavi', rekao je Horvat. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene