Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Novu TV

Novi smjer kroji 28-godišnji pravnik: Usvoji li se novi statut, pod suspenzijom će biti HDZ-ovci protiv kojih se vodi istraga

HDZ dobiva novi statut (Foto: Dnevnik.hr) - 1
HDZ dobiva novi statut (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija HDZ dobiva novi statut (Foto: Dnevnik.hr) - 1 HDZ dobiva novi statut (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 HDZ dobiva novi statut (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Novi smjer HDZ-a kroji 28-ogodišnji Karlo Ressler, blizak suradnik premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke, koji je na čelu radne skupine za izradu najvažnijeg stranačkog dokumenta, statuta HDZ-a. O prijedlogu statuta odlučivat će predsjedništvo, a potom i delegati Općeg sabora u svibnju. Ressler je ekskluzivno za Novu TV, u svom prvom televizijskom nastupu o poslu koji obavlja za HDZ, otkrio detalje.

Ambiciozan pravnik, premijerov savjetnik i bivši asistent u Europskom parlamentu Karlo Ressler piše novi stranački statut HDZ-a i uvjerava da će biti bolji od onog na kojem je radio njegov očuh Vladimir Šeks.

Pročitajte i ovo Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) Pregovori o sastavljanju Vlade Pusić: Nalazimo se u velikoj opasnosti; Kolakušić podnosi ostavku, poznato tko će ga zamijeniti u Saboru Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Najavio let Rafalea Plenković o pregovorima s DP-om, obrušio se na Milanovića: "Sakrio se kao mali miš"

Aktualni statut prošao je čak sedam izmjena i dopuna od kada je usvojen 2000., što ga s jedne strane ostavlja zastarjelim i s pravnim prazninama.

HDZ dobiva novi statut (Foto: Dnevnik.hr) - 1 HDZ dobiva novi statut (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Karlo Ressler vodi radnu grupu. Idući tjedan finaliziraju prijedlog i šalju ga vrhu stranke. HDZ prvi put uvodi mogućnost unutarstranačkog referenduma, ali ne i za sva pitanja.

"Prije svega se tu misli na odluke o izboru i imenovanjima, ali se na referendumu ne bi moglo izjašnjavati o pitanjima koja nisu u skladu s temeljenim načelima i vrijednostima ustavnog poretka", govori Ressler.

Referendum bi odabrao vrh stranke, odnosno većina u predsjedništvu. Kako je većina dala potporu ratifikaciji Istanbulske konvencije, stav članstva o toj temi, koji je tražio Drago Krpina, vjerojatno bi bio glatko odbijen.

Na pitanje ''je li možda i cilj ovakvog statuta eliminacija stranačkih neistomišljenika?'', Ressler odgovara: ''Mislim se da se to ne može iščitati iz teza koje su javno objavljene i o kojima je članstvo imali prilike reći, već upravo suprotno''.

Ressler tvrdi - statut je moderan i demokratičan. Ali, član radne skupine Davor Ivo Stier tražio je još veći utjecaj članstva. I izbor "jedan član, jedan glas" na svim razinama. No, na zajedničkom listiću ostaju predsjednik i zamjenik, a izlaskom na birališta HDZ-ovci će izabrati i potpredsjednike. Sada ih je šestero.

Plenković je, nije tajna, naslijedio predsjedništvo iz doba Tomislava Karamarka. Poslije je u vrh stranke uključio sebi lojalne ljude.

''Svaki statut, a pogotovo danas mora osigurati jednu razinu unutastranačke demokracije uz zadovoljavanje potreba učinkovitosti u donošenju i provedbi odluka'', objašnjava Ressler.

HDZ-ovci protiv kojih se otvori istraga zbog sumnji u kazneno djelo bili bi pod suspenzijom - do okončanja postupka. Odnosi li se to na Božidara Kalmetu i Franju Lucića, koji već sad imaju optužnice - nije bilo jasnog odgovora.

''Časni sud može izreći privremenu mjeru u slučaju postoji osnovana sumnja u postojanje nekih od razloga za isključenje, a ako istodobno nije moguće izbjeći neku drugu blažu mjeru - prije nego što se okonča stegovni postupak'', kaže Ressler.

Prevedeno u praksu, s obzirom na dugotrajnost sudskih postupaka velika je mogućnost da se neki ljudi iz politike udalje na nekoliko godina. Novost je i da bi o listama i koalicijama ubuduće zadnju riječ trebalo dati jedinstveno tijelo - Nacionalni odbor, koji mijenja Središnji odbor i Nacionalno vijeće.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene