Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kategorizacija

Novi pravilnik zbunio mnoge: Za četiri zvjezdice više ne treba ni - kada!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi prijedlog Pravilnika o kategorizaciji u turizmu mnoge je iznenadio, osobito kada su u pitanju hoteli. Do sada za 4 ili 5 zvjezdica trebalo ispuniti čitav niz striktnih uvjeta, a sada će se, izgleda, do željene visoke klase, dolaziti puno jednostavnije. Ministar turizma uvjerava da je tako ispravnije, a pomalo su zatečeni hotelijeri koji su se za svoje zvjezdice pošteno namučili, uloživši i novac i trud.

Otvoreni bazen, zatvoreni bazen, svi mogući spa tretmani, po mogućnosti plaža, veliki apartmani i sobe sa svim luksuzima - to je otprilike slika hrvatskih hotela s 4 ili 5 zvjezdica. U očima i gostiju i zaposlenika.'Gosti očekuju sve vrhunsko - top topova. Top usluga, top ponuda, sve naj naj', kaže konobar u jednom luksuznom hotelu.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti

Slično očekuju i gosti: 'Prtljaga je preuzeta, auto parkiran... Na nama je samo da uđemo u sobu i uživamo.'

Novi prijedlog pravilnika o kategoriziranju puno je blaži. Za 4 zvjezdice bazen nije nužan. Ne treba ni sauna, ni fitness, ni wellness. Ne mora biti niti kada, dosta je gostu i - tuš.'Mi u Ministarstvu i Vladi smo opredjeljenja da se otklone barijere u poslovanju. I u tom smislu smo i pustili ovaj pravilnik u javnu raspravu', kazao je novi ministar turizma Anton Kliman.

Ima i spekulacija da to politika pogoduje nekim vlasnicima. Sigurno je, olako dijeljenje zvjezdica, zaboljet će sve one koji su se namučili i naplaćali za svoje. Kao veliki hotel s 4 zvjezdice u Splitu.

'Imamo ogromni spa centar, najveći u regiji, s unutarnjim i vanjskim bazenom, sa saunama.. Imamo tri restorana i tri bara i sve sobe su uređene prema najvišim standardima, s pogledom na more, s balkonima... Ni to nam nije pomoglo da imamo 5 zvjezdica', naglasila je Kristina Rogaljska iz Odjela marketinga i prodaje tog hotela.

Gosti im uživaju u wellnesu, i kažu kako to svakako očekuju. 'Za 4 zvjezdice očekujemo bazen, radi djece. pogotovo  u zimskim danima kada smo više unutra'.

I iskusno hotelsko osoblje zna što je 5 zvjezdica: 'Ispregledali bi hotel od vrha do dna, svaku sitnicu', kaže recepcionar. 

Hoće li ubuduće ipak biti drugačije? Hoće li zvjezdice izgubiti simbol luksuza?
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene