Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porez u turizmu

JEDNIMA SAN, DRUGIMA NOĆNA MORA Hotelijeri slave, porezni stručnjaci brinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi ministar turizma, Anton Kliman, među prvim potezima spominje davanje državnog turističkog zemljišta na prodaju. Ono što zanima hotelijere i ugostitelje je svakako i spominjanje smanjenja PDV-a na turizam.

Po analizi moćne hotelske grupacije iz Istre, smanjenje PDV -a sa 13 na 5,5 posto rasteretilo bi hrvatske hotelijere za 550 do 600 milijuna kuna godišnje.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti

Dok hotelijeri slave, porezni stručnjaci se brinu jer bi država ostala bez tih 600 milijuna kuna u proračunu. 'To se pretvara u jednu subvenciju, i tu bi nastala jedna nepravda prema poduzetništvu', kaže Vlado Brkanić, porezni stručnjak.

Hotelijer u Splitu ukazuje da upravo obnavljaju i grade novi objekt. Kažu, mogli bi i više, kada bi se PDV stvarno smanjio. 'Mislim da tu nitko neće izgubit. Mi hoteli uložili bi u razvoj, privukli visokoplatežne goste. Oni bi trošili na vanpansionsku ponudu gdje je klasični PDV od 25 posto i tako će se napuniti državna blagajna',kaže Bruno Nizić, direktor hotela u Splitu.

U Cehu ugostitelja tvrde da bi u predsezoni i posezoni mogli spustiti cijene. 'Nismo mogli spuštati te cijene, a smanjenje PDV -a bi nam dalo tu opciju', kaže Mladen Tomić, predsjednik Ceha ugostitelja.

Novi ministar odmah po dolasku najavio je i prodaju državnih turističkih zemljišta
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene