Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva betonska slova A

SPEKTAKULARAN POGLED Ovo je najveće gradilište u zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva velika betonska slova A uzdigla su se iznad slavonske i baranjske ravnice, kod Petrijevaca, nedaleko od Osijeka. Obrisi novog cestovnog mosta preko rijeke Drave, u sklopu budućeg koridora 5c, sežu kilometrima daleko, a pogled je još spektakularniji s vrha konstrukcije.

Na mostu preko Drave radnici postavljaju zatege, visoko iznad tla. S betonskih pilona - spektakularan pogled na gradilište i ravnicu.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja PARLAMENTARNI IZBORI Grmoja podnio prijavu DORH-u zbog malverzacija u Fortenovi Božo Petrov Osvrnuo se i na poljoprivrednike Božo Petrov o Mostovu programu: "Treba nam obiteljski turizam, dosta je apartmanizacije"

Naša ekipa našla se na otprilike 70 metara visine, ovakva dizalica svakoga dana diže radnike kako bi mogli raditi na 75 metara visokim pilonima.

Posao otežavaju visoke temperature. 'Prevelike su vrućine trenutno i tehnološki i što se tiče radnika je vrlo teško, pa smo malo promijenili radno vrijeme, počinjemo ranije i završavamo negdje danas oko dva tri sata', kaže voditelj radova Anto Vranjković.

U most je ugrađeno 250 tisuća tona betona i 20 tisuća tona armature.

FOTO U 'najveće gradilište' u Hrvatskoj ulaže se 90 milijuna eura

Usijano tlo topi se pod nogama. Radi se u čizmama, s improviziranom zaštitom od sunca na glavi. 'Koncentracija mora biti stalno prisebna, pogotovo sad kad su ove vrućine zbog samih glavobolja, mučnina, dok je nekome loše, vodu moraju dosta uzimati', kaže radnik Nikola Džigumović.

Svaki dan na gradilištu je između sto i dvjesto ljudi. 'Trenutno smo, znači, u izradi zatega, one su nam trenutačno prioritet. Postavljeno je četrdeset i pet zatega od ukupno 80', kaže nam glavni inženjer Robert Španović.

A upravo zbog zatega, most je specifičan. One će držati betonsku konstrukciju preko rijeke.

Stajat će 950 milijuna kuna, a plan je završiti ga u prvom kvartalu sljedeće godine. S dva i pol kilometra dužine, bit će to najduži riječni most u Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene