Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković poručio što očekuje od nove ministrice, Štromar (HNS) dobio nadzor nad kurikularnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada HDZ-a i HNS-a održala je svoju prvu sjednicu, na kojoj su i novi ministri.

Premijer Andrej Plenković na početku se osvrnuo na aktualne događaje. Pozdravio je novoimenovane ministre. Najprije je pozdravio nove kolege iz HNS-a, Predraga Štromara i Blaženku Divjak.

"Cijela nova postava ministara dobila je potporu u Saboru čime Vlada nastavlja s provedbom svojeg programa. Naša je zadaća da kao odgovorna Vlada nastojimo pridonijeti rješavanju brojnih problema i to na uključiv, tolerantan način. Način na koji ćemo za sva ona pitanja koja dijele hrvatsko društvo pokušati pronaći rješenja s nazivnikom iza kojeg će moći stati mnoge političke stranke i razločite skupine u hrvatskom društvu", kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Uputio je i zahvalu dosadašnjem ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću "na doprinosu u unaprjeđenju svih aspekata funkcioniranja tog važnog resora", a od nove ministrice Divjak očekuje da "nastavi jednako intenzivno raditi na temi koja je izuzetno važna za budućnost naše djece".

Štromaru koordinacija u kojoj su i obrazovanje i znanost

Vlada je usvojila prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora. Ministar prometa Oleg Butković kazao je kako je riječ o zajmu od 22 milijuna eura s rokom otplate od 10 godina. 

Usvojene su i izmjene Poslovnika Vlade prema kojima se umjesto dosadašnje koordinacije za pravosuđe i upravu te koordinacije za gospodarstvo i društvene djelatnosti ustrojava koordinacija za gospodarstvo i strukturne reforme te koordinacija za sektorske politike. Iz onog što je iznio premijer Plenković, novi potpredsjednik Vlade iz HNS-a Predrag Štromar bit će na čelu sektorske politike koja uključuje graditeljstvo i prostorno uređenje, promet i infrastrukturu, turizam, kulturu, obrazovanje i znanost i sustav zdravstva.

Koordinacijom za gospodarstvo i strukturne reforme, koja razmatra pitanja iz područja fiskalnog sustava i politike, monetarnog sustava i politike, poljoprivrede, zaštite okoliša, energetike, regionalnoga razvoja, politike tržišta rada i zapošljavanja te drugih područja gospodarstva i financija, predsjedavat će ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Buduća ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, kada stupi na dužnost, vodit će vanjsku politiku, europosku politiku i ljudska prava dok će ministar obrane Damir Krstičević biti zadužen za nacionalna pitanja i pitanja sigurnosti. Ministar Goran Marić vodit će koordinaciju za upravljanje državnom imovinom.

Uređenje Hrvatske kuće u Bruxellesu za 38 mil. kuna

Vlada je dala suglasnosti za adaptaciju i opremanje objekta u vlasništvu RH u Bruxellesu i njegovo stavljanje u redovnu funkciju za potrebe diplomatskih predstavništava Republike Hrvatske u Bruxellesu, Kraljevina Belgija. 

Državna tajnica Marija Pejčinović Burić izvijestila je kako je projekt Hrvatske kuće u Bruxellesu pred završetkom.

"Ideja je da se u Bruxellesu definira prostor u kojem će se odvijati protokolarne aktivnosti, kulturne i druge, a trebao bi se pripremiti i prostor za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom. Zgrada je kupljena 2013 za 12,5 milijuna eura, treba ju urediti jer je u roh-bau stanju, treba uložiti dodatnih 38 milijuna kuna. Sredstva su osigurana u proračunu i isplaćivat će se u naredne tri godine", kazala je Burić.

Nova ekipa u Vladi

Nakon što je HNS ušao u Vladu, Predrag Štromar postao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, Blaženka Divjak ministrica znanosti i obrazovanja, Davor Božinović ministar unutarnjih poslova, Dražen Bošnjaković ministar pravosuđa, Tomislav Ćorić ministar zaštite okoliša i energetike, Marko Pavić ministar rada i mirovinskog sustava, a Lovro Kuščević ministar uprave.

Promjenama u Vladi tu nije kraj jer je Davor Ivo Stier u ponedjeljak podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova. Stiera će na čelu ministarstva zamjeniti Marija Pejčinović Burić .

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene