Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi ministri najavili moguće kadrovske promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoimenovani ministri unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i pravosuđa Ivan Šimonović najavili su danas da će se odmah prihvatiti ozbiljnog rada, reorganizirati svoje resore i, po potrebi, napraviti kadrovske promjene.

'Nakon prisege slijedi ozbiljan posao. Od Sabora smo dobili 30 dana kada ćemo se očitovati o tome što kanimo poduzeti', rekao je ministar Šimonović i dodao da za sve što će poduzeti, uz Vladinu, trebaju i podršku Sabora.

Pročitajte i ovo Darko Milinović Počela je paljba FOTO Milinović objavio golišave fotografije sebe i ministra Habijana: "Za usporedbu evo slika, da se ne moram skidati pred vama" Akademski moral; ilustracija - 2 Provjereno donosi U Hrvatskoj žive superljudi? Istovremeno rade kao ministri i penju se po akademskoj ljestvici: "Jesmo li došli do toga da je netko na funkciji odjednom toliko pametan?"

Kazao je da će kadrovskih promjena sasvim sigurno biti tamo gdje se za to ukaže potreba, a da će svi u Ministarstvu dobiti priliku za dokazivanje.

Rekao je i da ovoga časa čeka statistička izvješća o radu pojedinih ravnateljstava, nakon čega će procijeniti što u resoru treba mijenjati. 

>> Tko su novi ministri unutarnjih poslova i pravosuđa?

I Karamarko je najavio ozbiljan rad u MUP-u, na rekonstrukciji i kadrovskoj obnovi.

Potvrdio je i da je prihvaćanje dužnosti uvjetovao samostalnošću u radu i odabiru kadrova kao i depolitizacijom sustava u koji dolazi.

Tako je, navodi, bilo i s POA-om, prije četiri godine, a sada će to, kaže, napraviti i u onom dijelu gdje je to problem u MUP-u. 'Za postavljanje čelnih ljudi, novih profesionalaca, jedini kriteriji su stručnost i hrabrost' naglasio je.

Suglasivši se s kolegom, Šimonović je dodao da 'u ovoj disciplini nije važno sudjelovati, važno je pobijediti'. 'Ja ne igram alibi utakmice', rekao je.

Obojica ministara naglasila su da će odstupiti ne budu li imali političku podršku u radu.

Nastavljamo raditi na iznimno važnom poslu kako bi Hrvatska bila sigurna i stabilna zemlja, zemlja u kojoj se primjenjuju europski standardi u svim segmentima, pa tako i u segmentu sigurnosti Ivo Sanader Premijer Ivo Sanader na današnjoj je sjednici Vlade u čijem su radu, nakon potvrde u Hrvatskom saboru, sudjelovali i novi ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović, poručio kako je iznimno važan daljnji rad kako bi Hrvatska bila sigurna i stabilna zemlja.

Novi ministar pravosuđa već je na svojoj prvoj sjednici Vlade predstavio dva zakona - o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, te o potvrđivanju ugovora s Austrijom vezano za Europsku konvenciju o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, odnosno njenoj dopuni Dodatnim protokolom.

'I Hrvatska i Austrija su stranke Konvencije, a dobri odnosi utjecali su i da napravimo korak naprijed', kazao je Šimonović koji smatra da će ugovor dviju država olakšati i njihovu borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Svrha je ugovora nadopuna Konvencije, a radi pojednostavljenja i ubrzanja postupka pružanja pravne pomoći u kaznenim stvarima, te brže rješavanje takvih predmeta kojih, kako se navodi u obrazloženju, između dviju država ima 'znatan broj'.

To bi se ubrzanje i olakšanje sastojalo u uvođenju šireg opsega pružanja pravne pomoći kroz neposrednu komunikaciju između sudova Hrvatske i Austrije, komunikaciju na vlastitom jeziku, odnosno bez potrebe prevođenja, neposrednu dostavu putem pošte i sl.

Ugovor tako uz ostalo omogućuje da pravosudna tijela dviju država u pitanjima pravne pomoći u kaznenim stvarima neposredno komuniciraju, a takva bi komunikacija bila dopuštena i u hitnim slučajevima, uz ispunjenje propisanih uvjeta, i kada se radi o zamolbama za obavljanje pretragu ili privremeno oduzimanje predmeta, za prosljeđivanje predmeta, za predaju ili tranzit pritvorenika.

Ministar Šimonović predstavio je i prijedlog novog zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava koji, slijedeći ranije usvojenu racionalizaciju mreže sudova, predviđa i racionalizaciju općinskih državnih odvjetništava.

Racionalizacija mreže sudova i općinskih državnih odvjetništava oslobodit će nam i ljudske potencijale koji mogu pomoći u smanjenju broja zaostataka, naglasio je Šimonović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene