Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove socijalne mjere

VLADA UVODI 3 SOCIJALNE MJERE Tiču se oko 125 tisuća ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najavljeno je kako će mjere krenuti već od listopada zbog početka sezone grijanja.

Vlada uvodi nove socijalne mjere pomoći za neke financijski najugroženije skupine građana, a jedna od njih je i subvencioniranje računa za struju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potvrđeno je Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković: ''Stiže prvih šest Rafalea, a nasilju u sportu nema mjesta''

Riječ o ukupno tri mjere. Ona koja će obuhvatiti najveći broj građana je subvencioniranje računa za električnu energiju. Račune za struju država bi pomogla platiti takozvanim ugroženim kupcima kojih prema procjenama Vlade ima oko 125 tisuća. Prema prvim najavama pomoć bi iznosila oko 200 kuna i mogla bi se koristiti samo za plaćanje računa za struju.

Druga mjera se odnosi na pomoć radno nesposobnim samcima kojima bi se povećala mjesečna naknada za 120 kuna. Isto toliko povećala bi se i mjesečna naknada za djecu koja žive sa samohranim roditeljima.

Velika promjena uskoro stiže za 270 tisuća zaposlenih

Kada se zbroje sve tri mjere dolazimo do iznosa od oko 200 milijuna kuna na godinu. Kada je riječ o povećanju naknada, novac će se prilikom sljedećeg rebalansa proračuna naći na onim mjestima gdje se nisu potrošila predviđena sredstva. Kada je u pitanju subvencija za struju, iz Vlade ističu kako nisu u pitanju sredstva iz proračuna nego potpuno novi izvori financiranja, ali u ovom trenutku još razgovaraju o modelu financiranja te će sljedeći tjedan imati definiran cjelovit model. Najavljeno je kako će mjere krenuti već od listopada zbog početka sezone grijanja.

Oporba: Ovo je predizborni potez

Na Vladinu najavu već su stigli i napadi iz oporbe kako je ovo predizborni potez. O novim mjerama Vlade i prigovorima oporbe potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kaže da će 'sve što se radi u ovom periodu biti označeno kao nekakva predizborna kampanja'.

'Ali još jednom ću ponoviti, mi smo u prvoj godini mandata podigli naknade za samce, kada nije bilo predizborne kampanje, sada smo ostvarili još neki prostor za podizanje ove dvije naknade, a energetsko siromaštvo je nešto što radimo već pune tri godine i evo sada je taj projekt pri kraju', kaže Opačić.

'Nakon što je cijeli svoj mandat povlačila duboko bešćutne i protusocijalne poteze sada naravno koji mjesec pred izbore želi se pokazati u drugom svjetlu, međutim činjenice su nažalost vrlo okrutne, građani žive sve lošije, broj blokiranih građana je sve veći i veći', smatra o potezu Vlade HDZ-ovac Željko Reiner.

'Što su do sada čekali, da su željeli doista ići na socijalnu politiku imali su skoro 4 godine mandata da nešto naprave', smatra predsjednica ORaH-a Mirela Holy.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene