455085
455085
455085
455085
455085

NOVE KRITIKE NA RAČUN MINISTRA OBRAZOVANJA Barišić prozvan za veličanje Pavelićevog ministra obrazovanja

  • , 27.10.2016., 18:16
  • Autor:
  • komentara

Članak je navodno odmah prepoznat kao skandalozan i zbog njegove je objave prof. filozofije Josip Talanga podnio ostavku na mjesto člana uredništva časopisa Prilozi.

 
 
 
 
Odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja (Video: Vijesti u 17 h)
Odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja (Video: Vijesti u 17 h)

Pavo Barišić, ministar obrazovanja u Vladi Andreja Plenkovića, već je i prije potvrđivanja u Saboru izazvao prijepore u dijelu javnosti. Naime, isplivalo je kako je bio suočen s optužbama za plagiranje u članku objavljenom u znanstvenom časopisu, a govorilo se i o navodnim optužbama za pronevjeru, zbog kojih je, kako je pisao tjednik Nacional, prije dvadesetak godina smijenjen s mjesta predsjednika Upravnog odbora Otvorenog učilišta u Zagrebu.

Iz ministarstva su poslali priopćenje: "Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić priopćuje da je u članku iz 1992. godine i predgovoru knjizi Uvod u Filozofiju poviesti Julija Makanca iz 1993. godine objavljen rukopis koji je Julije Makanec držao kao profesor na Mudroslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ni u članku ni u knjizi, ne veliča se osoba Julija Makanca. U središtu je Makančev rad kao filozofa povijesti. Autor članka i predgovora ogradio se od Makančeva političkog djelovanja."

Ministar je sve optužbe s indignacijom odbacio, no sada su se pojavile nove. Naime, Tjednik Novosti, koje izdaje Srpsko narodno vijeće, najavljuje priču u kojoj ga prozivaju za veličanje Pavelićeva ministra obrazovanja Julija Makanca. U detaljnoj analizi znanstvenog članka iz 1992., Barišić, kako pišu, Makanca naziva hrvatskim mučenikom, tragičnim junakom i žrtvom, a ignorira njegovu predanost NDH i ustaškoj ideologiji. U članku "Filozofija povijesti Julija Makanca", objavljenom u časopisu Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine 1992. godine, Barišić je navodno vrlo afirmativno pisao o Makancu, inače ministru obrazovanja u ustaškom režimu Ante Pavelića, nazivajući ga ‘tragičnim junakom i žrtvom’.

Barišić je u to vrijeme bio ravnatelj Instituta za filozofiju. ''U članku je potpuno prešutio Makančev ideološki i politički rad već je samo u tri rečenice nabrojao njegove funkcije. O Makančevim je filozofskim tekstovima pisao u superlativima, izbjegavajući kritički se osvrnuti na kontekst u kojem je djelovao i njegov angažman u zločinačkom ustaškom režimu'', pišu Novosti.

Članak je navodno odmah prepoznat kao skandalozan, navode Novosti, te dodaju kako je zbog njegove objave prof. filozofije Josip Talanga podnio ostavku na mjesto člana uredništva časopisa Prilozi.

"Dao sam ostavku jer Barišić nijednom riječju u tom članku nije osudio činjenicu da je Makanec bio ideolog NDH", potvrdio je Novostima Talanga, redoviti profesor i donedavni voditelj Hrvatskih studija.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se