Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne planira se ispričati

Đikić odgovorio na premijerov poziv za "osobnom isprikom" Barišiću

Barišić bez isprike (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Barišić bez isprike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Barišić bez isprike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
Premijer Plenković traži ispriku od onih koji su napadali bivšeg ministra Barišića da je plagijator. A oporba, ali i znanstvenici Ivica Đikić i Jure Zovko na ispriku ne pomišljaju.

I dok bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić razmišlja o mogućoj tužbi protiv svih koji su ga proglašavali plagijatorom - prozvani i dalje tvrde, iz odluke Sveučilišta u Ausburgu vidljivo je da je nekih propusta u doktorskom radu bilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SPLITSKI REKTOR Anđelinović: "Đikićeva odluka da napusti Hrvatsku osobne je naravi" Slika nije dostupna Tužan dan za znanost Đikić poslao otvoreno pismo Plenkoviću: "Odlazim iz Hrvatske"

Pavo Barišić prije godinu dana nije pao u Hrvatskom saboru. Iako mu se nekoliko mjeseci poslije zahvalio, premijer ga za Novu TV kao i tada, i danas brani.

"Odluka Sveučilišta u Agsburgu predstavlja, nakon neutemeljene hajke na profesora Barišića zadovoljštinu, a čime je potvrđen i integritet profesora Barišića. Smatram da od svih onih koji su prednjačili u neargumentiranim napadima, profesor Barišić zaslužuje ispriku. Drago mi je što sam ga branio u Hrvatskom saboru", poručio je premijer Plenković.

Slično je govorio i u kolovozu 2017. godine kada su stigli preliminarni rezultati istrage njemačkog sveučilišta koje je ustvrdilo da nema plagiranja doktorskog rada. Tada su Barišića napadali SDP i HNS tražeći odlazak. Danas sudeći po izjavama za Pavu Barišića i dalje misle da je plagijator.

Domaći ugledni znanstvenici Đikić i Zovko i dalje misle da su u pravu. "Pozivanje premijera na 'osobne isprike' ili sudske prijetnje dr. Barišića potpuno su neprimjerene akademskim uzusima, ne samo zato što bi prijavitelji u ovakvom postupku morali biti zaštićeni, nego i zbog toga što je odluka Sveučilišta u Augsburgu potvrdila nalaze iz prijave i jasno istaknula da je formalni propust koji je napravio dr. Barišić iz današnje perspektive nedopustiv", smatra Đikić.

Barišić bez isprike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Barišić bez isprike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Nasljednica Pave Barišića nakon odluke iz njemačke priču želi zatvoriti. "Ja sam sigurna da tu odluku treba poštovati, ali isto tako važno je da se ta knjiga konačno zatvori, međutim to su pojedinačni slučajevi", ističe ministrica Divjak.

Ivan Vrdoljak (HNS) iz oporbe tada je predvodio napade na Pavu Barišića. Danas o svemu pa i mogućoj isprici šuti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene