Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostižan san

U dva dana razgrabljeni poticaji! Država će udvostručiti novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država će u drugoj rundi udvostručiti novac za poticaje na 14 milijuna kuna.

Automobil koji malo troši, uglavnom puno košta. Zato su mnogima električni ili hibridni automobili nedostižan san. Država sunfinancira kupnju takvih automobila u iznosu od 30 do 70 tisuća kuna. Poticaji u ukupnom iznosu od 7 milijuna kuna su razgrabljeni u rekordnom roku! Iz ministarstva su najavili nova sredstva, a mi smo se provozali električnim automobilom i provjerili koliko se isplati.

Pročitajte i ovo Kućne solarne elektrane - 3 Win-win situacija Prazne uplatnice za grijanje? I to je moguće: Europska unija daje novac za solarne panele Slika nije dostupna Jeste li iskoristili priliku? OVAKVE aute trebate voziti u Hrvatskoj da biste prošli jeftinije!

Kako je stavljen na raspolaganje, tako je i razgrabljen. Novca za subvencioniranje kupnje električnih i hibridnih automobila - više nema.

Sven Müller iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kaže: 'Već u prva dva dana otkad smo objavili program, novac je planuo. Udvostručit ćemo do sada raspoloživ novac sa sedam na 14 milijuna kuna, i pokrećemo sve aplikacije koje su došle.'

Za poticaje su 150 prijava podnijeli građani, a 45 poslovni subjekti. Država plaća do 40 posto ukupne cijene vozila, a potpore se kreću od 30 do 70 tisuća kuna. Podnošenje prijava je jednostavno.

'Samo treba skinuti aplikaciju s internet stranice Fonda te donijeti presliku osobne iskaznice i ponudu od ovlaštenog trgovca', pojašnjava Müller.

VIDEO Hrvatski električni automobil glavna zvijezda izložbe inovacija!

Dinamikom projekta zadovoljan je i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović. 'Moram priznati da sam zadovoljan odazivom. Očigledno da je ekološka svijest na razini, ali ipak ti poticaji utječu i na cijenu', kaže Zmajlović.

A ona se kreće od oko 30 tisuća eura za prosječan gradski električni automobil. Dugoročno, investicija se isplati. Naime, vožnja u električnom automobilu gotovo da je nečujna, a na otprilike 100 prijeđenih kilometara, potrošit ćete oko 7 kuna.

Računica je, dakle, jednostavna. Jedino što još uvijek nedostaje su punionice za ovakve automobile. U Hrvatskoj ih je tek desetak.

'Ako želite kupiti automobil i imate doma garažu, bez problema ga možete napuniti. Ako ga punite po noći, to će vam trajati oko 6 sati. Baterija će vam na ovakvom malom gradskom autu trajati od 100 do 130 kilometara', pojasnila je Martina Komerički s Energetskog instituta Hrvoje Požar. 

Novac od fonda dobije se u roku od 30 dana od podnošenja prijave. Automobil, nakon što ga kupe uz te potpore, pojedinci ne smiju prodati jednu, a tvrtke tri godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene