Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenja u metropoli

U velikoj akciji USKOK-a osam uhićenih: Tijekom večeri pristižu u službene prostorije na ispitivanje, detalji najavljeni za četvrtak

Aktualno Galerija Pretres kuće Kazimira Bačića - 1 Pretres kuće Kazimira Bačića - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pretres kuće Kazimira Bačića - 2 Pretres kuće Kazimira Bačića - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pretres kuće Kazimira Bačića Pretres kuće Kazimira Bačića Foto: DNEVNIK.hr Uhićen Kazimir Bačić Uhićen Kazimir Bačić Foto: Dnevnik Nove TV +1 Uhićen Kazimir Bačić - 2 Galerija 1/6 >>
U trima akcijama policije i USKOK-a u Zagrebu uhićeno je više osoba. Uhićenja su povezana s koruptivnim kaznenim djelima vezanima za bivšu gradsku upravu, zagrebačkim Adventom i Dječjom bolnicom Srebrnjak. Među uhićenima je i direktor HRT-a Kazimir Bačić.

Policija i USKOK provode velike akcije u Zagrebu. Uhićeno je više osoba.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV uhićena dvojica Detalji posljednje USKOK-ove akcije: "Sutra najkasnije slijedi ispitivanje" Krijumčarenje duhana, ilustracija Akcija USKOK-a Objavljeni detalji o zločinačkom udruženju: Oštetili proračun za 150 tisuća eura

20:03 Uhićeni pristižu na ispitivanje u USKOK, a priopćenje se očekuje tijekom sutrašnjeg dana. Među uhićenima su Kazimir Bačić, Denis Mohenski, Jelena Čeklić, Andreja Šulentić, Zdravko Krajina i Ana Stavljenić-Rukavina. Spominje se i još jedna, osma osoba, ali nije službeno potvrđen identitet. >>Opširnije

19:58 Cijelo prijepodne trajao je pretres stana Denisa Mohenskog - takozvanog kralja adventa na zagrebačkoj Trešnjevci. Istražitelji su u potrazi za dokazima pretražili i kuću jednog od članova njegove obitelji. Policija i Uskok u ranu su zoru uskočili i u zagrebačko poglavarstvo.

Pretresao se ured stručne službe gradonačelnika te dva gradska zavoda. Predmet istrage - zagrebački Advent iz 2019. godine. Tema s kojom je aktualni gradonačelnik dobro upoznat. I sam je na to upozoravao kao gradski zastupnik krajem 2019. godine.

Grad bi odabranima bez natječaja, za niske cijene, davao lokacije za kućice, a oni bi ih dali u podnajam višestruko skuplje. I ostvarili zaradu. Kraljem Adventa prozvan je Denis Mohenski, koji je tako iznajmio 50 kućica. Pokojni gradonačelnik Bandić redovito je izbjegavao tu temu adventa.

Uhićena je bivša članica povjerenstva Jelena Čiklić također je uhićena, kao i Bandićev vozač Zdravko Krajina, na kojeg kao ključnog aktera afere u svom filmu upozorio Dario Juričan

''Ja bi to nazvao afera potrčko, to su svi bili mali potrčci jednog velikog igrača Milana Bandića, tako da me žalosti da je on prerano otišao. Zapravo bi trebao biti sretan jer to ide u dobrom smjeru. S druge strane mnoštvo poduzetnika koje su godinama upozoravali na to, gubili su ljudi živce, novac, a i grad je gubio ogromne iznose koje su trebale ići u gradsku kasu, a slijevali su se u privatne džepove'', komentirao je redatelj Dario Juričan.

Miroslav Škoro također je bio u podnajmu dvije godine. Uhićenja su, smatra, tempirana s političkom pozadinom. ''Ne bi se začudio da u roku od 24 sata, najviše dva dana za sve budem ja kriv'', rekao je.

Dvjestotinjak kućica u Zagrebu su od najma donijele oko 800.000 kuna. Isto toliko uprihodio je Split od samo 19 kućica. Zbog toga je Anka Mrak Taritaš podnijela kaznenu prijavu.

''Ja sam osobno bila u Uskoku oko toga i dostavila dokumentaciju, a to je otišlo tamo negdje u bespuća ladica. Sad je to očito izvučeno van'', objasnila je.

Na potezu je pravosuđe.

18:36 Iz Ministarstva kulture i medija izjavili su da ne očekuju poteškoće u funkcioniranju javnog medijskog servisa te dodali da će uskoro obavijestiti o daljnim koracima. >>Opširnije

17:48 Reporter Andrija Jarak ispred USKOKA-a javlja da je Ana Stavljenić-Rukavina dovedena u službene prostorije. >>Opširnije

17:10 U trećem slučaju privedena je i Ana Stavljenić-Rukavina, bliska suradnica bivšeg gradonačelnika Bandića i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak. Ona je, neslužbeno doznajemo, privedena vezano za projekt u toj bolnici. Među uhićenima je i Andrea Šulentić, članica upravnog vijeća bolnice Srebrnjak te nekadašnja pročelnica u Bandićevoj gradskoj upravi.

''Ono što joj se stavlja na teret je čl.291 Zlouporaba položaja i ovlasti, mogu vam reci da nema veze s djelovanjem gradskog poglavarstva nego sa drugim segmentom gdje je sudjelovala kao predstavnik grada'', komentirao je Ivo Farčić, odvjetnik Andree Šulentić.

17:05 Akciju policije i USKOK-a potvrdio je i gradonačelnik Tomašević i poručio kako želi da se raščiste svi sumnjivi poslovi u Gradu.

''Kućice su davale u podnajam i taj način direktno oštećivalo proračun Grada Zagreba. Način na koje su dodjeljivale javne površine za različite manifestacije, ono što mogu samo reći jest da je jedna od prvih stvari koje sam napravio kada sam postao gradonačelnik bila promjena članova povjerenstva za upravo davanje tih javnih površina na način da su ti članovi u potpunosti promijenjeni'', izjavio je gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.

16:40 Zeleno-lijevi blok u Saboru pokreće inicijativu za smjenu glavnog ravnatelja HRT-a, Kazimira Bačića. >>Opširnije.

14:43 Osim nekretnina, policija pretresa i ured Kazimira Bačića na Prisavlju.

14:26 Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak kazao je kako ne pamti da je USKOK ikada istovremeno proveo tri akcije koje nisu međusobno povezane. >> Opširnije. 

13:40 Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je u srijedu da su ova uhićenja ''pokazatelj da nadležna tijela rade svoj posao''.

''Uhićenja nekolicine visokopozicioniranih osoba, za koja znam iz medija, pokazatelj su da nadležna tijela rade svoj posao te da su izvidi i druge radnje urodile određenim plodom. Daljnje informacije ćemo doznati od Uskoka, Državnog odvjetništva i policije iz njihovih priopćenja u kojima će pojasniti o kojim se osobama i kojim kaznenim djelima radi", kazao je Malenica.

13:34 Dok policija pretresa stan Kazimira Bačića u Radićevoj ulici, koji nije prijavljen u imovinskoj kartici, njegov susjed kazao je da u tom stanu nitko ne živi.

"Jutros su došli u pola sedam, žena mi je maltene doživjela infarkt, mislili smo da se djeci nešto dogodilo. U tom stanu ne živi nitko, taj stan se adaptira. Tu je neka žena živjela i kad je umrla, oni su to poslije kupili. Bačić i sin su tu dolazili pa smo se upoznali, prvi smo susjedi. Ne znam jel kupio on ili gospodin Matija, to je sin", rekao je susjed.

"Nisam mislio da je nešto zbog tog čovjeka, gospodin Bačić je javna osoba, supruga je mislila da se nešto djeci dogodilo, kad policija zvoni rano ujutro - nema dobrih vijesti. Nama su pozvonili da mogu na 1. kat u taj stan, nisu nam ništa rekli, bila su i dva civila, gospođa iz USKOK-a. Nisu rekli koga traže, bili su jako diskretni", rekao je susjed.

Što je sve prijavljeno u Bačićevoj imovinskoj kartici pogledajte ovdje.

12:48 Privedena je i bivša bliska suradnica Milana Bandića - Ana Stavljenić-Rukavina, no ona je privedena u policijskoj akciji koja nije povezana s uhićenjem Kazimira Bačića.

Stavljenić-Rukavinu sumnjiče da je kao predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak s Bandićevom pročelnicom Andreom Šulentić zlouporabila položaj prilikom izbora novog ravnatelja bolnice.

Odvjetnik Andree Šulentić Ivo Farčić potvrdio je uhićenje reporteru Dnevnika Nove TV Ivanu Čorkalu. Uhićenje nije vezano za Advent, nego slučaj Srebrnjak, odnosno zloporabu položaja i ovlasti.

12:10 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je izvanrednu konferenciju za medije.

Kako je rekao, policija i USKOK došli su na prvi i treći kat gradske uprave. "Najviše se pretresa radi u uredu stručne službe bivšeg gradonačelnika. Dio je predmeta na još dvije lokacije", rekao je i dodao: "Pretresi su na više lokacija. Što se tiče uhićenih, pročelnica Šulentić jest uhićena. Druga je osoba vozač Krajina, to je ono što vam mogu reći. Druge informacije imam neslužbeno. O sadržaju ne smijem govoriti." >> Opširnije.

11:42 Policija odvodi ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića

Pretres kuće Kazimira Bačića - 1 Uhićen Kazimir Bačić - 2 Foto: DNEVNIK.hr

11:03 U tijeku je pretres stanova i prostora osumnjičenika za koje se pretpostavlja da će nakon pretraga biti privedeni na ispitivanje u USKOK.

Na meti je USKOK-a i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Istražitelji USKOK-a iz njegove kuće iznose kutije s materijalom, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

10:59 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održat će danas u podne konferenciju za novinare u vezi s izvidima koje su jutros započeli službenici DORH-a i USKOK-a, najavljeno je iz Grada Zagreba.

10:50 Uhićenja je komentirala i zastupnica Možemo! u Saboru Sandra Benčić.

"Znamo iz medija da je u tijeku akcija USKOK-a i policije i privođenja određenih aktera za koje se sumnja da su bili upleteni u korupcijske skandale vezane za Advent", rekla je Benčić i dodala da je platforma Možemo! godinama upozoravala na događanja povezana s bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem i bivšom gradskom vlašću.

"Mogu reći da mi je drago što se počelo raščišćavati pitanje Adventa, ali i da se vidi kako su započele aktivnosti u vezi s Adventom i GSKG-om. Želimo da se to raščisti i nadam se da to neće ostati samo na privođenjima i jednodnevnom medijskom spektaklu, nego da će imati pravosudni epilog i da ga nećemo dugo čekati", dodala je.

9:56 O uhićenjima su se oglasili iz Grada Zagreba. "Jutros u 6:00 službenici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su izvide u službenim prostorijama Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1", priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba.

"Gradonačelnik Tomislav Tomašević kratko je poručio kako nova Gradska uprava u potpunosti podržava neovisan rad državnih institucija te kako će se i dalje zalagati za transparentnost rada gradske uprave, svih gradskih ureda, poduzeća, ustanova i povezanih društava", dodaje se u priopćenju.

9:49 Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago javlja da su uhićenja i u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

"Priveden je Denis Mohenski, kojega se oslovljavalo 'Kraljem Adventa', a mnogi su ga prokazivali kao ključnu osobu koja je bila važna pri dodjeljivanju cijena kućica. Nadalje, privedena je i Jelena Čeklić, članica Povjerenstva za javne površine u kojem se odlučivalo o kućicama, kao i Andreja Šulentić, pročelnica stručne službe gradonačelnika, vidjeli smo je prilikom primopredaje vlasti novom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Trenutačno nema komentara iz Ureda gradonačelnika, uskoro se očekuje priopćenje", dodao je Bago.

9:35 Među uhićenima je nekoliko poznatih osoba. Jedan od uhićenih je i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Policija je došla u pretres njegova doma na Tuškancu. Trenutačno nema informacija niti službene potvrde za što ga se tereti. Neslužbeno se spominje Bačićev odnos s vlasnikom bivše tvornice TEŽ Milanom Lončarićem, ali i njegovim građevinskim projektom Vrtovi svjetla.

9:22 U Zagrebu je uhićeno više osoba za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela povezana s poslovima bivše gradske uprave u razdoblju od kraja prošle do polovice ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene