Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon toplinskog vala

Promjena vremena donosi nove tegobe: Evo kako će nagli pad temperature utjecati na zdravlje

Aktualno Galerija Helena Glibotić Kresina, voditeljica odjela za javno zdravstvo - 2 Helena Glibotić Kresina, voditeljica odjela za javno zdravstvo - 2 Foto: DNEVNIK.hr Helena Glibotić Kresina, voditeljica odjela za javno zdravstvo - 3 Helena Glibotić Kresina, voditeljica odjela za javno zdravstvo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić Mezga, reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Helena Glibotić Kresina, voditeljica odjela za javno zdravstvo i Katarina Jusić Mezga, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/4 >>
Slijedi nagli pad temperatura - s 38 na 20. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezgda provjerila je što takva promjena može učiniti ljudskom zdravlju.

Nakon tolinskog vala, očekuje nas nagli pad temperatura već početkom tjedna.

"Trenutno se nalazimo na plaži u Ičićima i teško je zamisliti takav pad temperature zato što je ovdje trenutačno 29 stupnjeva", ispričala je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga razgovarala je s voditeljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo primorsko-goranske županije Helenom Glibotić Kresina o utjecaju takvih promjena na zdravlje.

"Svjedoci smo da se posljednjih godina promjene vremenskih prilika i temperature zraka dešavaju poprilično naglo. Problem je što našem organizmu takve promjene ne dozvoljavaju da se organizam na njih prilagodi pa zdraviji pacijenti, a pogotovo kronično oboljeli ljudi, na njih reagiraju različitim simptomima.

Pročitajte i ovo Požar u beach baru, ilustracija - 2 Isključen tehnički kvar Vatrena buktinja progutala lokal iznad plaže, vlasnik ogorčen: "Sumnjam na određene ljude, već je bilo prijetnji"

U narednim danima promjene vremena i pada temperature možemo očekivati lošije raspoloženje, nesanicu, glavobolju kod osoba koje pate od glavobolja, bolove u zglobovima, kostima, mišićima. Isto tako, pogoršanje osnovne bolesti kod pacijenata koji inače imaju neke kronične bolesti", pojasnila je Glibotić Kresina.

Najbolje je ne izlaziti iz kuće kada nastupe velike promjene, preporučila je doktorica.

Pročitajte i ovo Plaža, ilustracija - 2 Ekstremne vrućine Nove smrti na plažama: U razmaku od samo nekoliko sati preminule dvije osobe

"Slični savjeti kao i kod visokih temperatura vrijede i onda. Paziti da razlika u temperaturi između kuće i vanjskog prostora ne bude veća od sedam stupnjeva. Rehidrirajmo se, hidrirajmo se, lagano jedimo.

Savjet je svakako da koristimo kroničnu terapiju ukoliko je imamo i ono što je jako važno - pratiti informacija putem medija i DHMZ-a koji sve te promjene najavljuju", zaključila je.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene