Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovara se suradnja

Pomutnja zbog nove opasne droge, stručnjak upozorava: "Sto puta je jači od morfina, jeftin i lagan za krijumčarenje"

Aktualno Galerija Nova droga na tržištu - 4 Nova droga na tržištu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nova droga na tržištu - 3 Nova droga na tržištu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nova droga na tržištu - 2 Nova droga na tržištu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nova droga na tržištu - 1 Galerija 1/4 >>
U Dnevniku Nove TV već je bilo riječi o opasnosti nove droge na tržištu - fentanila. Samo jedna konzumacija može dovesti do ovisnosti pa čak i smrti. Najkritičnije stanje je u Americi, a kako se ta sintetička droga ne bi počela intenzivnije širiti na području Hrvatske i Europske unije - dogovara se međunarodna suradnja.

Fentanil - sintetski opioidni analgetik, u medicini se koristi u terminalnim fazama bolesti, po djelovanju je sličan morfiju. Preplavio je tržište narkotika, problem je što ga je jako teško dozirati pa brzo dolazi do predoziranja.

"Ono što je za njega specifično, jest njegova snaga djelovanja. Sto puta je jači od morfina, 50 puta od heroina. Primjerice iz jednog grama vi možete stvoriti 600 doza, dakle 0,2 miligrama je dovoljno da budu fatalni", objasnio je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a u prilogu reporterke Dine Ćevid.

Koliko je opasan, govori i to što se jedan derivat ovog opijata koristi za uspavljivanje divljih životinja, primjerice slonova. Najčešće se miješa s već prisutnim opijatima.

"Dileri droge pod neku od ovih poznatih droga ubace i primjese fentanila, a količine su vrlo male potrebne da biste stekli trajnu ovisnost, a onda je od toga do vrlo tragičnih posljedica vrlo kratak put", upozorava ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kobne već jako male količine

Jako male količine su kobne, a do smrti najčešće dolazi zbog zastoja rada pluća i prestanka disanja.

"Najveći problem je da osoba koja ga uzme nije ni svjesna da će doći do predoziranja. Vama prestanu raditi pluća, padate u nesvijest, a da nekakve naznake za to u principu nemate", navodi Petković.

Pročitajte i ovo Ilustracija preplavio crno tržište Alarm zbog droge jače i od heroina: Ubojita dva do tri miligrama, teško ga je dozirati...

U Americi je fentanil preplavio crno tržište. Na godinu umire oko 100.000 ljudi.

"Ono što je zanimljivo, jest da je jeftin i zato je lagan za krijumčarenje, primjerice 20 kg fentanila je adekvatno toni heroina", kazao je Petković.

S ravnateljicom američke agencije za borbu protiv narkotika sastao se i ministar Božinović.

Umire oko 300 osoba dnevno

"Dolazi s azijskog tržišta i putem meksičkih kartela se prebacuje u Ameriku. Posljedice su kod njih najveće u ovom trenutku. Umire oko 300 osoba dnevno, tako da samo to govori o problemu kojeg moramo biti svjesni. Moramo biti svjesni kao građani, kao institucije i kao roditelji", upozorava Božinović.

Situacija u Hrvatskoj zasad je stabilna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriza u SAD-u Uznemirujući podaci: Svakih 10 sati zbog slučajnog predoziranja umre jedna osoba, a za sve je kriva pogrešna odluka vlasti

"U Europi je toga manje, mada postoje već neke naznake. Kod nas u zadnjih šest godina je dva puta detektirano, u jednoj pismenoj pošiljci iz Kine i kod biopsije jedne osobe koja se predozirala je nađen fentanil", dodaje.

Zbog toksičnosti, već samo udisanje fentanila - može dovesti do trovanja i smrti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene