Obavijesti Video Pretražite Navigacija
5-godišnja lavica

Nora Šitum - djevojčica koja je pokrenula Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najtužnija vijest stigla je iz daleke Philadelphije - preminula je petipolgodišnja djevojčica Nora Šitum. Izgubila je bitku za život, za koji se poput prave lavice borila tri godine. Nora će ostati zapamćena kao djevojčica, koja je pokrenula Hrvatsku u najbržoj i najmasovnijoj humanitarnoj akciji i udarila temelje osnivanje Fonda za eksperimentalno liječenje zloćudnih bolesti.

Prvi dan mjeseca veljače. U redakciju nam stiže informacija o dirljivom pismu Đane Atanasovski, majke teško bolesne djevojčice Nore Šitum, u kojoj se traži financijska pomoć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spor s Udrugom Otac Nore Šitum: Dužni smo istinu našem djetetu i ljudima koji su nam pomogli Slika nije dostupna Objavili presliku stanja na računu Oglasila se predsjednica udruge 'Hrabro dijete': Evo što kaže o optužbama Norinih roditelja

Pismo koje je promijenilo sve i pokrenulo Hrvatsku

'Nora Šitum ima 5 godina i 8 mjeseci. Ona je jedno posebno i vrlo neobično ljudsko biće. Oni koji je poznaju, to će potvrditi. A oni koji je ne znaju...e pa trebali bi je upoznati! Njeno malo i bezbrižno djetinjstvo naprasno je prekinuto 1.12.2010. godine kada joj je dijagnosticirana akutna limfoblastična leukemija. Taj dan preokrenuo je nas život naglavačke. Taj dan pretvorio je naš život u pakao. Taj dan počela je naša borba. Borba za život', dio je pisma Norine majke. Pisma koje je promijenilo sve!

Bila je to jedna u nizu nebrojenih molbi za pomoć pri liječenju, koje svakodnevno stižu na redakcijske stolove diljem Hrvatske. No, ipak se izdvojilo. Vrijeme za prikupljanje pomoći doslovno je curilo kroz prste. Sve mogućnosti liječenja u Hrvatskoj su bile iscrpljene, kemoterapija nije djelovala. Ostala je još samo mogućnost eksperimentalnog liječenja u dalekoj Americi. Potrebna se svota, a u početku je to bilo 3,3 milijuna kuna, činila se nemogućom misijom. I tada je krenulo. Udruga 'Hrabro dijete' iz Nove Gradiške, koja je organizirala čitavu akciju, objavila je kako je do poslijepodnevnih sati idućeg dana prikupljeno više od 250 tisuća kuna.

U četiri dana 3 milijuna kuna, u iduća dva još 2,3 milijuna

Nakon prve objave na Dnevnik.hr pismo Norine majke se poput požara proširilo društvenim mrežama, više od 10.000 ljudi podijelilo je članak putem Facebooka, idućeg su dana krenule poruke podrške i fotografije brojnih poznatih i nepoznatih osoba s jedinstvenom porukom - 'Nora u srcu'. Poruke podrške, ali što je bilo i najvažnije uplate novčane pomoći krenule su stizati iz čitave Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine, uključila se i dijaspora, Kanada, Australija, SAD, pa čak i iz dalekog Afganistana od hrvatskih vojnika. Činilo se, čitav se svijet udružio kako bi petipolgodišnja djevojčica predivnog pogleda i osmijeha dobila tu bitku, bitku za život.

U samo četiri dana prikupljeno je vrtoglavih 3 milijuna kuna, no uskoro je uslijedio novi šok - zbog osiguranja daljnjeg liječenja i terapija na račun Dječje bolnice Philadelphija trebalo je uplatiti dodatnih 1,4 milijuna kuna. Izazvalo je to pravu provalu bijesa na službenim stranicama američke bolnice, koje je svojom objavom na Facebooku zaustavila osobno majka bolesne djevojčice Đana. U idućih par dana prikupljeno je sveukupno 5,3 milijuna kuna i sve je bilo spremno za put u Philadelphiju.

Mala država velikog srca i puna Norinih anđela

Tročlana obitelj Šitum prije odlaska na daleki put pun neizvjesnosti krrenula je puna optimizma i nade, a prije odlaska su se na konferenciji za medije zahvalili svima na pruženoj pomoći. Nakon dolaska u Philadelphiju, o Nori Šitum, njenoj obitelji i maloj državi velikog srca raspisali su se i američki mediji, a CNN je priču o malenoj Nori imao među najčitanijim vijestima tog dana.

Bilo je tu puno anđela, koji su se u pravom trenutku odazvali pozivu u pomoć. Među njima se svakako izdvojila još jedna teško bolesna djevojčica Ena Šarac, koja se i sama borila za život, zbog tumora na mozgu. Odlučila je donirati sredstva prikupljena za vlastitu operaciju Nori uz poruku ' Ja imam još dva tjedna za borbu'. Srećom, Ena je bitku za vlastiti život dobila. 

Dani neizvjesnosti u Philadelphiji

Zadnjih mjesec i pol dana, koliko je proteklo od odlaska obitelji Šitum u daleku Ameriku protekli su u izmjenjivanju dobrih s ne toliko dobrim vijestima. Organizam djevojčice Nore bio je iscrpljen do krajnjih granica. Roditelji, ali i čitava Hrvatska, nisu gubili nadu, što su nam i davali do znanja u povremenim mejlovima i komunikaciji putem društvenih mreža. Stanje se pogoršalo prije osam dana. Pojavila se gljivična infekcija, no Norin otac Ivica samo je poručio - 'Zgazit ćemo te gljivice, idemo dalje!'. Nažalost, Norin organizam nije izdržao. I jutros je stigla najtužnija vijest - djevojčica Nora Šitum je preminula.

Najtužnija vijest je stigla, a sada dalje 'Za sve Nore'

Vijest kako je Nora Šitum preminula primili smo tijekom prijepodneva. Razum je govorio jedno, a srce drugo. Nije trebalo dugo i stigla je i službena potvrda. Facebook su preplavili izrazi sućuti. Početni je šok prošao, zamijenila ga je tuga. Tuga zbog malenog borca, koji se do zadnjeg dana igrao omiljenom lutkom i bojila nokte, baš kako svaka prava djevojčica. Tuga zbog toga što je nikada neću osobno upoznati. Što joj silni novci, molitve i ljubav nisu mogli pomoći. No, kako su nas podučili Ivica i Đana, 'Idemo dalje, za sve druge Nore!'. Očekujemo kako će Fond za eksperimentalno liječenje malignih bolesti biti osnovan u što skorije vrijeme, očekujemo i da nosi naziv malene djevojčice koja je pokrenula čitavu zemlju, natjerala državnu birokraciju i političare na brzu akciju, podignula razinu svijesti o lošem, presporom sustavu, koji se mora pokrenuti i mora se ubrzati, jer bolest neće čekati izmjene zakona i saborske rasprave. Nora zauvijek u srcu!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene