Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se početak liječenja

CNN o ujedinjenosti male Hrvatske, Nora među TOP vijestima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nora Šitum i njezin slučaj dospjeli su u top vijesti američke TV mreže CNN, gdje se nalazi na drugom mjestu po čitanosti.

'Za dva sata idemo u bolnicu, oni nas očekuju. Za sada je sve dobro, svi su jako ljubazni. Nora se dobro drži', poruka je koju je Norina majka Đana danas poslala iz SAD-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nora šalje pozdrave Tata Ivica: 'Ma zgazit ćemo te gljivice, idemo dalje!' Slika nije dostupna Potresna poruka majke Norino stanje pogoršano: 'Pojačajte molitve i pozitivne misli!'

Malena Nora Šitum, koja boluje od akutnog oblika leukemije, stigla je na liječenje u SAD, za koje su joj hrvatski građani, poznate osobe, zvijezde i državne institucije prikupile u nevjerojatno brzoj akciji čak više od 5 milijuna kuna.

CNN prenosi riječi prijateljice obitelji Šitum, Đurđe Aleksić, koja je i članica udruge Hrabro dijete. 'Liječenje je vrlo skupo, ali Hrvati imaju veliko srce. Ona je vrlo bolesna djevojčica, ali isto tako vrlo jaka', rekla je za CNN Aleksić.

Poznata američka TV kuća ističe akciju svih hrvatskih građana i institucija, Kao impresivan pothvat, uzevši u obzir posrnulu ekonomiju naše zemlje.

Naveli su i negativne reakcije kojim su hrvatski građani zasuli Facebook stranicu bolnice u Philadelphiji, nakon što su poslali dopis o potrebnoj uplati dodatnih troškova za dugotrajno liječenje u iznosu od 1,4 milijuna kuna. Podsjetimo, inicijani iznos za liječenje bio je 3,3 milijuna kuna.

Da je Norina priča došla do cijelog svijeta, svjedoči i fotografija Alstaira Campbella, glasnogovornika Tonyja Blaira. Svojom je fotografijom dao do znanja da i on malenu Noru nosi u srcu.

Nora stigla u SAD: Iz aviona ju je na leđima iznio otac

Hrabra lavica, Nora Šitum, stigla je u SAD gdje ih je dočekala Tatjana Cameron Tajči. Sada se čeka početak liječenja u Childrens Hospital of Philadelphija.

Sinoć je mala Nora Šitum stigla u SAD. Iz aviona ju je iznio otac noseći je na leđima. U Philadelphiji će Nora u dječjoj bolnici biti podvrgnuta eksperimentalnom liječenju akutne limfoblastične leukemije. U SAD-u je Noru dočekala nekadašnja zvijezda hrvatske estrade Tatjana Cameron, poznatija kao Tajči. Ona je nakon susreta s obitelji Šitum na svoj Facebook profil napisala 'Nora i njeni roditelji su sretno stigli. Nora veli da je umorna 'ko zirafa'. Sad odmor, a sutra dalje... Prekrasni su i nevjerojatno puni snage!'.

Nora je cijeli put avionom prespavala, a njeni roditelji su zahvalili svima koji su na bilo koji način pomogli u sakupljanju novca za liječenje njihove djevojčice. 'Hvala,dragi ljudi! Vidjela sam da je jedan čovjek uplatio osam kuna. Nije popio tu jednu kavu, nego je uplatio novce, to me posebno dirnulo', rekla je Norina majka Đana i dodala kako vjeruje da je ova akcija pokrenula mehanizam koji će pomoći ne samo njenoj kćeri nego i svoj ostaloj djeci kojima je novac za liječenje prijeko potreban.

>> Prikupljeni novac hrabra Ena dala Nori, sada svi pomažu njoj!

Podsjetimo, eksperimentalna terapija, poznata kao CTL019, kojom će liječnici iz dječje bolnice u Philadelphiji liječiti Noru uključuje oslabljeni oblik HIV-a, poznatiji kao spori virus koji ne može izazvati infekciju koja bi dovela do AIDS-a.

Terapija počinje vađenjem limfocita, bijelih krvnih stanica odgovornih za stvaranje imuniteta iz krvi u koje se potom ubacuje oslabljeni virus HIV-a. Kad se takvi limfociti vrate u krv, dolazi do reprogramiranja imunološkog sustava koji prepoznaje tumorske stanice kao opasne i počinje ih ubijati.

Tom je tretmanu 17. travnja prošle godine prva podvrgnuta sedmogodišnja Emily Whithead. Nakon što su iscrpili sve tradicionalne tretmane koji joj nisu pomogli, njezini roditelji okrenuli su se radikalnijim opcijama te tako uspjeli spasiti svoje dijete.

A veliko srce pokazala je i 18-godišnja Ena Šarac iz Osijeka koja se već 11 godina bori s tumorom na mozgu. U svibnju prošle godine velik dio tumora je odstranjen, no sada joj je potrebna nova operacija. Unatoč tome Ena se odrekla svojih donacija ne bi li pomogla Nori. 'Molila bih sve ove drage ljude da akciju za mene donirate malom anđelu Nori, njoj je jako hitno i ima samo još par dana da ode po život! Ja imam još puna dva tjedna pa Vas od srca molim da mi ispunite želju i ajmo malom anđelu pomoći i ovom akcijom i pozivima. Hvala Vam od srca dobri naši anđeli. Vi ste naši anđeli, a mi smo Vaša krila. Hvala Vam', napisala je Ena.

Zbog Enine nesebičnosti udruga Hrabro dijete odlučila je nastaviti pomagati upravo njoj te pozivaju sve koji imaju mogućnosti da doniraju za njeno liječenje.

Donacije Eni Šarac možete uplatiti na žiro račun PBZ-a broj 2340009-3104119971, na ime Enine majke Biserke Šarac, a danas tijekom dana bit će otvorena i telefonska linije na putem koje ćete moći dati svoj prilog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene