Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oliver Grbić za Novu TV

'Nikada nije bilo ovoliko dinamike u policiji kao oko Sanadera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj Sanader za Novu TV komentirao je ravnatelj policije Oliver Grbić.

Pročitajte i ovo Igor Alfirević Igor Alfirević Nakon ostavke ravnateljice: KB Sveti Duh dobio novog privremenog šefa Ilustracija Vršnjačko nasilje Trojica pretukla učenika nakon školske božićne priredbe: Završio u bolnici, intervenirala i policija

Gospodine Grbić, možete li nam opisati što se sve događalo u slučaju Ive Sanadera, odnosno do njegovog uhićenja u Asutriji.

Moram odmah reći kako se ne sjećam takve dinamike događanja u Ravnateljstvu policije kao ove koja se događala u posljednjih 48 sati. Od kada su saborski zastupnici skinuli imunitet gospodinu Ivi Sanaderu mi smo osim formalnog postupka objavljivanja međunarodne tjeralice otvorili komunikacijske kanale s policijskim organizacijama u zemljama u okruženju, dakle s kolegama iz Slovenije, Njemačke i Austrije. Tim kontaktima smo otvorili prostor za operativnu suradnju.

>> VIDEO: Snimka privođenja Sanadera na sud u Salzburgu

>> Šeks: Sanader je sve radio u jednom paralelnom sustavu

Jučer smo već u ranim jutarnjim satima dobivali vrlo kvalitetne informacije. Prva konkretna informacija stigla je u 10 sati ujutro od kolega iz njemačke policije koji su nam dostavili podatak da postoji rezervacija avionske karte na ime Ivo Sanader za let Munchen-Washington, a ta je rezervacija obavljena preko jedne austrijske turističke agencije. Nedugo zatim, negdje oko 11 sati, dobili smo potvrdu da je otkazana ta rezervacija od strane djelatnice u zračnoj luci koja je odbila čekirati avionsku kartu iz razloga što su SAD poništile vizu, odnosno uskratile ulazak gospodinu Ivi Sanaderu u njihovu zemlju.

Nakon tih podataka mobilizirali su se svi policijski kapaciteti, kako kolega u Njemačkoj i Austriji, tako i kod nas. U tom trokutu pokušavali smo prije svega utvrditi dinamiku kretanja, odnosno locirati mjesto gdje se nalazi Ivo Sanader. Austrijske kolege su u suradnji s njemačkom policijom odradile izniman posao i nedugo zatim, svega dva sata nakon prve informacije, gospodin Ivo Sanader je lociran. U izravnom kontaktu s austrijskim kolegama njima smo ostavili da ustanove procjenu rizika, sami odrede dinamiku, tj. mjesto gdje će izvršiti presretanje, odnosno uhićenje. To se doista i dogodilo u 15:50 minuta na autocesti kod Salzburga. Oni su presreli vozilo u kojem se nalazio Ivo Sanader s još jednim muškarcem, a postupak uhićenja je protekao bez ikakvih problema.

Koja je sada procedura oko Sanaderovog izručenja u Hrvatsku?

Istražni sudac suda u Salzburgu u roku 24 sata mora donijeti odluku o izručenju i ja očekujem da će se to dogoditi danas u prijepodnevnim satima. Moguća su dva scenarija, a koji će se dogoditi ovisi o odgovoru gospodina Sanadera na pitanje istražnog suca je li suglasan s postupkom izručenja temeljem objavljenog međunarodnog uhidbenog naloga. U slučaju njegovog potvrdnog ugovora idemo u skraćeni postupak. Ministarstvo pravosuđa RH temeljem međunarodne pravne pomoći dostaviti će zahtjev s izručenjem. Realno je očekivati da u tom slučaju cijeli postupak ne bi trebao trajati duže od 10-15 dana, a maksimalno 30 dana.

A ukoliko Ivo Sanader ne pristane na izručenje?

Onda će postupak ići u drugom smjeru. Naše Ministarstvo pravosuđa također dostavlja zahtjev za izručenjem i na temelju toga istražni sudac donosi odluku o izručenju. No, tada Ivo Sanader ima mogućnost žalbe odnosno prigovora o kojoj odlučuje Viši zemaljski sud u Salzburgu i 'de facto' to iziskuje određeno vrijeme. Procjenjuje se da bi sve moglo trajati nekoliko tjedana, pa i nekoliko mjeseci, ali svakako ne više od šest.

Hoće li se ponoviti slučaj kao s generalom Zagorcem kada je to dosta dugo trajalo?

Ne, s obzirom na značaj predmeta, mislim da će se sve dogoditi u mnogo kraćem vremenu.

Špekulira se kako bi Ivo Sanader mogao imati austrijsko državljanstvo. Kakva je tada procedura?

Ukoliko ima austrijsko državljanstvo, onda će se sve provoditi pred austrijskim nadležnim sudom.

Koji je od ovih scenarij po Vama vjerojatniji?

Moguća su oba, a što će se dogoditi spada u domenu samog Ive Sanadera.

Mislite li da bi Ivo Sanader mogao tražiti politički azil u Austriji?

Takve stvari ne spadaju u domenu policijskog službenika i ne bih to komentirao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene