Obavijesti Video Pretražite Navigacija
190 dana u šatoru

Nitko iz državnog vrha nije došao na okrugli stol branitelja prosvjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizatori skupa kažu da su sami nazvali Josipa Bozanića i rekli mu da nema smisla da dolati jer se nitko od pozvanih neće odazvati.

Nitko iz državnog vrha nije se odazvao pozivu na okrugli stol '100 posto za Hrvatsku', koji su u srijedu organizirali branitelji koji već 190 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja tražeći smjene ministra Predraga Matića i dvoje suradnika, te ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja, što su organizatori protumačili kao još jedan dokaz da vlast ne želi dijalog s braniteljima.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem"

Skupu su se odazvala nekolicina saborskih zastupnika HDZ-a, a kako ističu organizatori, sami su jutros nazvali nadbiskupa Josipa Bozanića rekavši mu kako nema smisla da dolazi jer se nitko od pozvanih neće odazvati.

VIDEO I branitelji se pridružili prosvjednicima. Ulicama odzvanjalo: 'U boj, u boj!'

Jedan od vođa prosvjeda i predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški rekao je novinarima da se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ispričala ranije preuzetim obavezama, kao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ali da ih premijer Zoran Milanović sustavno ignorira.

Glogoški je iznio niz optužbi na račun Milanovića - da nije odgovorio na njihova tri dopisa sa zahtjevima za sastankom i dijalogom, da ne govori istinu, te da njegova Vlada želi baciti branitelje na marginu društva, a one koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku izjednačiti u pravima s braniteljima.

Premijer dolazi na okrugli stol? Branitelji: "Bilo bi nam drago da dođe"

Ustvrdio je da su branitelji počeli prosvjed 20. listopada prošle godine u Savskoj 66 zbog lošeg odnosa resornog ministarstva i državnih institucija prema njima i općenito Domovinskom ratu.

Optužio je Vladu da ignorira i ostale koji s njom žele razgovarati i vodi politiku neovisno o stajalištu javnosti prema njoj. Okruglim stolom željeli smo pokazati dobru namjeru i želju za razgovorom sa čelnim ljudima državnih institucija, a sada se vidi na koji način oni to prihvaćaju, poručio je Glogoški dodavši kako i dalje ostaju otvoreni za razgovor s Vladom i Saborom.

Milanović smatra da organizatori nisu spremni na ozbiljan dijalog

Iz Vlade je proteklog petka izviješteno da se Milanović neće odazvati na okrugli stol jer smatra da organizatori zapravo nisu spremni na ozbiljan dijalog.

'Premijer ne može ići na okrugli stol čiji organizatori bezuvjetno traže ostavku njegova ministra i tako pokazuju da zapravo nisu spremni za razgovor na koji pozivaju', rekao je glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.

'Marš protiv šator-grada': Na Trg došlo šest prosvjednika, marš prema šatoru upitan

Na okruglom stolu u prostorima Hrvatskog novinarskog društva potporu prosvjednicima pružili su saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, koji je najavio da će i dalje podržavati njihove inicijative u saborskom Odboru za ratne veterane, te predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke Goran Dodig, koji se čudio kako to da se vlasti ne pitaju zašto prosvjed u Savskoj 66 traje već 190 dana.

Organizatori skupa pozvali su sve nazočne da se odazovu na njihov 'Skup zajedništva', koji je najavljen za subotu u 19 sati na Trgu bana Jelačića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene