Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Genij bez premca

Svijet obilježava 70. obljetnicu smrti najvećeg svjetskog inovatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan, 7. siječnja 1943. godine umro je jedan od najvećih znanstvenika i inovatora koje je čovječanstvo poznavalo. Prije 70 godina umro je Nikola Tesla.

Danas će u sklopu završnog događaja programa 'Sinergija Bošković - Tesla', posvećenog obilježavanju 70. obljetnice smrti fizičara i izumitelja Nikole Tesle, izaslanstvo Instituta Ruđer Bošković (IRB) predvođeno izaslanicom ravnatelja dr. Vesnom Babić-Ivančić i glavnim organizatorom dr. Karoljem Skalom, položiti vijenac na spomenik Nikoli Tesli, rad kipara Ivana Meštrovića (11 sati, ugao Masarykove i Preradovićeve ulice). Svečanosti obilježavanja 70. obljetnice smrti Nikole Tesle nazočit će i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pročitajte i ovo Grob Milana Bandića OPORBA NEGODUJE Prije tri godine preminuo je Milan Bandić, još nema nadgrobni spomenik Milan Bandić, Zdravko Krajina, Denis Mohenski Posao s kućicama Bivši Bandićev vozač i Kralj Adventa ne idu u zatvor: Nagodili se s USKOK-om

>> Akcija za Nikolu Teslu uspjela: Entuzijasti prikupili novac i spasili zemljište!

>> 'Zašto bi Smiljan negdje drugdje gradili, a tamo stoji autentičan?'

Hrvatska se mora brendirati kao domovina Nikole Tesle kako bi u svijetu bila kao takva prepoznata i kako bi se njezino ime vezivalo uz ime tog svjetski poznatog genija, rečeno je na skupu u organizaciji udruge 'Nikola Tesla - Genij za budućnost', 10. srpnja prošle godine, na obilježavanju 156. obljetnice rođenja tog velikog znanstvenika.

No, na konferenciji u New Yorku, kojom se obilježava 70 godina od smrti Nikole Tesle od 5. do 7. siječnja, među uzvanicima su prednjačili srbijanski dužnosnici i superpopularni srbijanski tenisač Novak Đoković. Konferenciji će nazočiti i Mathew Inman, koji je prošle godine pokrenuo online akciju prikupljanja novca za spas ostataka teslinog laboratorija Wardenclyffe, u kojoj je uspio skupiti sredstva za otkup tog zemljišta. Akcija je bila nazvana 'Let's build a goddamn Tesla museum!' (Izgradimo prokleti Teslin muzej!).

HAZU je prošle godine predložio dodjelu međunarodne nagrade 'Nikola Tesla' u Zagrebu ove godine, koja obilježava 70. godišnjicu Tesline smrti. Dodjela nagrade bi se trebala više manje podudarati s ulaskom Hrvatske u EU.

Doprinos Nikole Tesle svjetskoj znanosti nije dovoljno shvaćen za njegova života pa je utemeljitelj Zaklade '40' iz Pariza Hares Youssef, nadahnut Teslom, potaknuo skup u Splitu prošle godine, na kojem se raspravljalo o nagradi koja bi nosila njegovo ime. Tada je i donesena odluka da se međunarodna nagrada 'Nikola Tesla' dodjeli u Zagrebu.

Nikola Tesla rođen je 9. na 10. srpnja 1856. u mjestu Smiljan kod Gospića. Tesla je bio porijeklom Srbin i uvijek se ponosio svojim srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom.

Istinski vizionar daleko ispred svoga vremena, znanstvenik i inovator svjetskog glasa, Nikola Tesla karijeru je, nakon studija u Karlstadtu, Politehničkom institutu u Grazu i na Praškom sveučilištu, započeo 1881. kao inženjer elektrotehnike u telefonskoj kompaniji u Budimpešti.

Kako nije uspio za svoje izume zainteresirati nikoga u Europi, 1884. je prihvatio ponudu da ode raditi za Thomasa Edisona u New York, gdje je 1943. i umro u dobi od 87 godina. Izumio je višefazni sustav izmjeničnih struja, te bio jedan od pionira radio-tehnike - otkrio je sustav za bežično upravljanje i davanje znakova na daljinu, pronašao je nov sustav osvjetljenja, konstruirao je visokofrekventne alternatore kao osnovu emisionih radio-stanica, proizveo je neprigušene elektromagnetske valove, otkrio je i patentirao princip rezonancije za radio-veze, izložio ideju o međuplanetarnim telekomunikacijama pomoću ultrakratkih valova, a zamislio je u cjelini radarski sustav.

U čast stogodišnjice njegova rođenja Međunarodna elektrokomisija nazvala je njegovim imenom jedinicu magnetske indukcije Tesla (T). U Češkoj jedna tvornica žarulja nosi njegovo ime, dok u Hrvatskoj postoji tvrtka Nikola Tesla-Ericsson koja se prvenstveno bavi telefonijom. Enciklopedija Britannica svrstala ga je među 10 najvažnijih ljudi u svjetskoj povijesti.

Posljednji film o Nikoli Tesli snimio je hrvatski redatelj Krsto Papić. Njegov film zove se 'Tajna Nikole Tesle' i možete ga pogledati na Oyo.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene