Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eko (not)friendly

Nijemci grade ovakve trokatnice, a u Hrvatskoj se ovo niti ne smatra građevinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U šumi u blizini Karlovca gumu po gumu niče Earthship - samoodrživa kuća kojoj ne treba ni grijanje ni hlađenje.

Posebna i po tome što je grade volonteri iz cijeloga svijeta koji su svoj odmor odlučili iskoristiti za nešto društveno korisno. 'Uzmete gumu, stavite karton, i onda napunite zemljom. Dobro je nabijete, i morate dobro napuniti gumu zbog stabilnosti', objašnjava Albert, volonter iz Španjolske. 'Na kraju, obično se južni zid ostavlja ostakljenim zbog pasivnog grijanja. Krovovi su najčešće zeleni krovovi', ističe Valentina Mesarić iz Eko Pan Karlovca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozlijeđeno sedmero gostiju Konobarica koja je zapalila goste u pritvoru, policija objavila detalje Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika

>> Eko farma u Ličkom polju: Kupci ne pitaju za cijenu

Kuća je ekološki prihvatljiva i jeftina. A u konačnici izgleda zanimljivo. U eko kampu sudjeluju volonteri iz cijelog svijeta. 'Do sada nisam ništa znao o ovome. Učim u hodu', priznaje Clovis, volonter iz Francuske. 'Prijateljica i ja studiramo arhitekturu, ovo je slično tom poslu, pa želimo imati i to iskustvo', kaže Jill, volonterka iz Tajvana.

Osim Earthshipa, uče o korištenju otpada kako bi dobili kompost. 'Stavljali smo sloj grana, lišća raznog, zeleno suho, zeleno, suho da bi se to jedno s drugim surađivalo i pretvorilo se u humus', priča Dora, volonterka i voditeljica volonterskog kampa.

Super rješenje za otpatke koje nemate kamo baciti. Humus će iskoristiti prilikom sadnje voćki za koje pripremaju rupe, ali i za takozvani spiralni vrt. No uživati u vrtu iz vlastitog Earthshipa kod nas još nije legalno. Dok se primjerice u Njemačkoj grade trokatnice od automobilskih guma, Hrvatska ih ne priznaje kao građevinski materijal. Zato će ova kuća, kada se dovrši, služiti samo za demonstraciju novih načina jeftinog življenja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene