Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbunjujuća pisma

'Nije uvijek bilo ljubavi između predsjednika i premijera, ali nikada se na ovaj način nisu tražile ostavke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pozornost javnosti i dalje privlači dopisivanje na relaciji Zoran Milanović-Kolinda Grabar Kitarović.

Premijer Zoran Milanović nije želio komentirati priopćenje u kojem ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala na ostavku. Tvrdi on to njezino pismo nije dobio, ali je dobio ono sa zahtjevom za sazivanje sjednice Vlade zbog loše gospodarske situacije u zemlji.

Pročitajte i ovo Oleg Butković i Zoran Milanović Bura se ne stišava HDZ reagirao na Milanovićevo obraćanje, javio se i Butković: "Sam pao, sam se ubio!" Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske''

Poručuje nije sve tako crno, a ne brine za sebe dok Vlada ima potporu saborske većine.

Milanović o traženju ostavke: Nisam vidio takvo pismo

Reporterka Nove TV Tatjana Krajač i dalje prati ovu priču. Pomalo zbunjujuća su u ponedjeljak bila pisma i priopćenja iz Ureda predsjednice. Posebno samo priopćenje - evo što naša reporterka kaže o tome.

'Taktika predsjednice zapravo je nejasna. Ona je ujutro pisala Zoranu Milanoviću i tražila od njega sazivanje sjednice Vlade. Navela je i dnevni red i razloge sjednice, to je trebalo sve biti zbog teške gospodarske situacije. U tom svom dugačkom pismu predsjednica navodi sve gospodarske pokazatelje koji nas vode ka tome da je gospodarska situacija teška.

Isto tako je tražila dnevni red prema kojem bi Vlada, prema njenom mišljenju, njoj trebala prezentirati mjere kojima bi se do kraja godine popravila gospodarska slika. To je pismo koje je upućeno premijeru Milanoviću i u tom pismo ni slovom se ne spominje mogućnost ostavke Vlade niti zahtjev da Vlada i premijer podnesu ostavku.

Gotovo istovremeno, dok je to pismo putovalo prema Vladi i premijeru, predsjednica je iz svog ureda poslala priopćenje. U priopćenju je pozvala Vladu na ostavku. Zašto to nije napravila direktno, zašto to nije rekla osobno premijeru danas iz njezinog ureda nam nisu htjeli reći, ali nam je neslužbeno rečeno da je to bila njihova taktika, da smatraju da su morali oštro odgovoriti premijeru zato što je on po njihovom mišljenju ponizio predsjednicu kad je od nje tražio da izađe pred javnost s konkretnim mjerama.'

Predsjednica premijeru poslala novo pismo! Pročitajte što je napisala

HDZ bi sudeći po prvim političkim potezima predsjednice trebao biti zadovoljan - traži ono što i ta stranka - odlazak Vlade. Evo što o tome kaže Barbara Štrbac koja je bila u Lisinskom gdje su HDZ-ovci slavili 25 godina od Prvog Općeg sabora stranke.

'Predsjednica koristi istu onu retoriku koju je koristila za vrijeme predizborne kampanje. Naravno da HDZ nema ništa protiv toga. Takav saveznik u izbornoj godini doista zlata vrijedi. Ono što je u ovome trenutku neobično jest što je upravo Tomislav Karamarko taj koji pokušava smiriti stratsi, cijelu ovu situaciju koja se zakuhala, da tako kažemo, s prepiskom između predsjednice i premijera. On je zapravo pokušava smiriti i on ih potiče na dijalog.'

'Za sada su šef oporbe i predsjednica u čvrstome savezu, to uopće nije upitno. Očigledno je da Tomislav Karamarko u ovom trenutku sasvim opravdano želi iskoristiti veliku popularnost predsjednice. Jedino što je upitno u cijeloj ovoj priči je hoće li taj savez išta dobra donijeti i samoj predsjednici.'

Grabar Kitarović predložila Milanovićevu ostavku

Barbara Štrbac razgovarala je i s ostalim članovima HDZ-a koji su na proslavi - evo što oni kažu:

'Upravo ono što se i očekivalo. Svi članovi HDZ-a imaju jedinstven stav, svi oni podupiru sve ono što predsjednica u ovom trenutku govori, ono što čini. Ona je u prvim danima svoga mandata dala jednu čvrstu, pomalo neuobičajenu poruku, da zapravo prva politička poruka bude, političkim rječnikom rečeno, najjače oružje koje je mogla imati u ovome trenutku, ona najteža ariljerija, a to je zahtjev za ostavkom premijera Milanovića.

Na našoj političkoj sceni takvi čvrsti stavovi u prvim danima mandata nisu uobičajeni, a ono što u ovom trenutku ostaje za vidjeti je kako će se dalje cijela ova situacija razvijati i tko će iz svega toga profitirati. Za sada nije skupila političke bodove na tome, a hoće li ostaje za vidjeti.'

Predsjednica je učinila što je učinila tražeći ostavku. Jesu li njezini prethodnici na takav politički način komunicirali s bivšim premijerima. Tražeći tako jasno ostavke. Tatjana Krajač:

'Niti jedan od njezinih prethodnika nije tražio na takav način ostavku premijera i odlazak vlade, iako se njezini prethodnici nisu nerijetko slagali i zapravo bili u polemici i sukobu s premijerima. Tako je primjerice Stjepan Mesić otvoreno polemizirao s Ivom Sanaderom. Isto tako, Ivo Josipović s Jadrankom Kosor. Ali nikako ne na način da bi ovako javno tražili ostavku premijera ili vlade.

Svi se sjećamo kako je Mesić imao javnu polemiku s Ivom Sanaderom, i to je trajalo nekoliko tjedana, o tome tko je od njih dvojice važniji i tko bi trebao govoriti pred Ujedinjenim narodima.

Ivo Josipović je otišao najdalje s tim kritikama i konkretnim potezima usmjerenim prema vladi kada je pozvao na konzultacije u svoj ured parlamentarne stranke ne bi li provjerio ima li tadašnja vlada Jadranke Kosor većinu. Bilo je to u vrijeme takozvanih Facebook prosvjeda.

Dakle, nije uvijek bilo ljubavi, da tako kažemo, između predsjednika i premijera, ali nikada se na ovaj način, neslužbeno, putem priopćenja nisu tražile ostavke.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene