Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nezavisni dragovoljci hrvatski za hitnu objavu Registra branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni dragovoljci hrvatski uputili su poziv Ministarstvu hrvatskih branitelja da hitno objavi Registar hrvatskih branitelja i istaknuli kako je potrebno napraviti reviziju branitelja i invalida Domovinskog rata.

Predsjednica Nezavisnih dragovoljaca Slavica Hruškar pozvala je relevantne državne institucije da izmijene Zakon o tajnosti podataka, vezano uz objavljivanje JMBG-a, kako bi se omogućilo predstavljanje Registra u javnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prava djece poginulih branitelja 'Sindikati nisu digli glas kad su smanjene mirovine djeci poginulih branitelja' Slika nije dostupna NDH i ZUHDDR Dvije udruge za istragu objave djelomična registra branitelja

'Nije potreban matični broj. Sasvim je dovoljno, uz ime i prezime, datum i godinu rođenja, staviti i postrojbu u kojoj smo bili. Mi ćemo se znati prepoznati i neće se moći dogoditi da u Registru postoje lažni branitelji', rekla je. Hruškar je također pozvala sve zapovjednike postrojbi da postroje preživjele, naprave popis i javno ga objave.

'Ne postoji potreba za tajnošću', naglasila je Hruškar ističući da je brojka od 495.000 dragovoljaca prevelika te da najmanje četvrtina ne pripada u Registar.

'Više od 330.000 branitelja nije moglo biti u Domovinskom ratu, sve ostalo su kvazi branitelji', rekla je i ponovno pozvala mjerodavne institucije da objave Registar.

'Hrvatski branitelji koji su sudjelovali u obrani domovine trebali su se naći u Registru, a nikako ne tajnice i kuharice, a zašto jesu, ne znam', dodala je Hruškar ustvrdivši kako one trebaju biti na nekom drugom popisu, ali ne na popisu branitelja.

Potrebno je napraviti reviziju popisa branitelja i invalida Domovinskog rata, rekla je Hruškar napominjući kako ne postoje lažni branitelji, već 'osobe koje se lažno predstavljaju'.

'Dragovoljci Domovinskog rata stoga su spremni na reviziju svih prava koja su stekli, kako bi se konačno stavila točka na hrvatske branitelje', rekla je Hruškar koja smatra da će objavljivanje Registra raščistiti mnogo toga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene